Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

I Lisbeth Salanders fotspår…

Minitur i Lisbeth Salanders fotspår
Minitur i Lisbeth Salanders fotspår
Intresset för svenska kriminalromaner växer och Visit Swedens Pariskontor marknadsför speciella paketresor där besökare kan gå i Stieg Larssons fotspår och följa de fiktiva rollkaraktärerna Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.


Av Ola Josefsson

Under sommaren kunde besökare gå stadsvandring i Stieg Larssons spår från Bellmansgatan 1 i Stockholm för 100 SEK. Dagstidningen El Pais uppmärksammade stadsvandringen i ett stort uppslag i slutet på augusti.

Svenskar bosatta på Costa del Sol kan göra en liten minitur i Lisbeth Salanders fotspår genom att besöka Gibraltar. Ett avsnitt i den tredje delen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi utspelar sig nämligen på Gibraltar som Lisbeth Salander ”gillar”.

Enligt Lisbeth är Gibraltar en plats som inte riktigt liknar någon annan. Isolerad i flera decennier, och som vägrar att införlivas med Spanien. Lisbeth tycker att spanjorerna borde hålla truten så länge de har kvar Ceuta på marockanskt territorium på den andra sidan av Gibraltarsundet. Dessutom finns här en flygplats som börjar och slutar i havet. Gibraltar gav begreppet compact living en ny innebörd.

Det är på The Rock Hotel på Europa Road som Lisbeth Salander tar in, för tredje gången efter att ha kommit med flyg till Málaga flygplats. Hotellet byggdes 1932 av Marquis of Bute, idag ett hotell i kolonial stil med 104 rum. Utsikten är utsökt över Algecirasbukten, Spanien och Rifbergen i Marocko. Här bor Lisbeth Salander i tolv veckor, sitter på terrassen och tittar på segelbåtar och lastfartyg. Det är rofyllt.

Harry´s Bar ligger på en sidogata till Main Street. Här jobbar Harry O´Connell som talar irländsk accent och som kallar henne för ”Liz”. Två dörrar längre bort ligger en italiensk restaurang. Det är på Harry´s Bar som Lisbeth Salander upprepade gånger häller i sig stora mängder av whiskyn Tullamore Dew och är konstans berusad i flera dagar. Hon pratar inte med någon. Förutom att dricka whisky leker hon med en handdator.

Lisbeth Salander besöker även Buchanan House på Queensway Quay. En vacker nybyggd fastighet i pampig stil som ligger i anslutning till den nybyggda fritidshamnen Queensway Quay Marina. Här har advokat Jeremy Stuart Macmillan sitt kontor på 130 kvadrat och han är den person som sköter Lisbeths ekonomi.

Lisbeth bjuder aporna på mango-frukost
Lisbeth bjuder aporna på mango-frukost
Buchanan House på Queensway Quay
Buchanan House på Queensway Quay

På en sidogata till Main Street ligger Harry´s Bar
På en sidogata till Main Street ligger Harry´s Bar
Ett avsnitt i den tredje delen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi utspelar sig nämligen på Gibraltar som Lisbeth Salander ”gillar”
Ett avsnitt i den tredje delen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi utspelar sig nämligen på Gibraltar som Lisbeth Salander ”gillar”Under tolv veckor bor Lisbeth Salander på Rock Hotel
Under tolv veckor bor Lisbeth Salander på Rock Hotel