Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Spanien just nu – angiveri

En av tre personer som grips av polisen i provinsen Málaga är utlänning. För att bekämpa brottsligheten hoppas Nationalpolisen att utlänningar på Costa del Sol ska ange landsmän som de misstänker håller på med kriminell verksamhet.


Av Ola Josefsson

Under parollen ”Por una Costa del Sol segura”, för ett säkert Costa del Sol, ska kampanjen syfta till att utländska medborgare ska hjälpa till att förbättra säkerheten och förhindra grova brott genom att ange kriminella landsmän. Polisen garanterar total sekretess och att dina uppgifter som du lämnar behandlas konfidentiellt.

Att utländska medborgare som uppehåller sig på Costa del Sol grips kommer inte som någon överraskning för dem som läser spanska dagstidningar. Till skillnad mot Sverige, där media sällan skriver ut nationalitet på den gripne, gör spansk media tvärtom. Det som i Sverige förklaras med ”politiskt korrekt” är i Spanien en självklarhet.

Dessutom utpekas enskilda folkgrupper hos myndigheterna. Senast jag skulle göra en polisanmälan innehöll blanketten tre alternativ om jag hade misstankar om vilken etnisk tillhörighet personen hade som utfört rånet; spanjor, utlänning eller zigenare. Att en folkgrupp pekas ut så tydligt skulle aldrig hända i Sverige.

Å andra sidan kan du mellan raderna i svensk media läsa ut om personen har utländsk bakgrund. Ibland beskrivs en misstänkt som ”svensk medborgare”, varför skriva det om personen är född i landet. Det är en direkt omskrivning av en person som fötts i utlandet och senare blivit svensk medborgare. Eller kanske en artikel avslutas med meningen ”… och därefter ska mannen utvisas”.

I Spanien är det mera rakt på sak och media publicerar ofta statistik över vilka länder gripna personer i Spanien utvisas till, med Rumänien i topp.

Den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande vilket betyder att ligor och kriminella rör sig över stora fält. En av tre personer som polisen grep i provinsen Málaga under fjolåret var utlänning vilket var 5,3 procent fler än året innan. Enligt åklagaren vid utlänningsavdelningen i Málaga, Extranjería de Málaga, Juan Andrés Bermejo, är det den organiserade brottsligheten med människohandel, penningtvätt, droghandel och prostitution som ligger bakom de flesta fall.

I juni berättade Inrikesdepartementet, Ministerio del Interior, hur de vill få den utländska befolkningen att vara med och förbättra säkerheten i landet genom att agera angivare. Specialiserade agenter kommer därefter att bearbeta information som den utländska befolkningen lämnar.

Det beskrivs som ett banbrytande system där utlänningar som besöker eller bor i provinsen Málaga aktivt deltar i att förbättra den allmänna säkerheten.

Den nya tjänsten bygger på en e-postadress (malaga.costadelsol@policia.es) där den utländska befolkningen i provinsen kan lämna tips på rumänska, bulgariska, franska, engelska, ryska, italienska och nederländska, förutom spanska.

Endast Madrid och Barcelona ligger före Málaga bland spanska städer som bedöms ha den mest utbredda organiserade brottsligheten enligt färska siffror från Tribunal Superior de Justicia de Andalucia. För Málaga som är centralort på turiststråket Costa del Sol är det extra viktigt att bekämpa brottsligheten och arbeta för den personliga säkerheten.