Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Solfjädern - en fläkt som aldrig blir omodern

Nog verkar det mer romantiskt att snabbt fläkta med solfjädern för att visa någon att du är intensivt förälskad, än att skicka ett sterilt Textmeddelande. Den klassiska spanska solfjädern kämpar för sin överlevnad mot den massproducerande kinesiska invasionen. Den spanska solfjädern är numera en familjeindustri som framför allt är koncentrerad till Valenciaregionen och byar som Godella och Aldaia


Av Elin Petersson
Foto: Med tillåtelse för publicering: Macarena Andrés från Abanicos Andrés Pascual

Vicente Benlloch, som målar solfjädrar, är veteran inom branschen. Han, tillsammans med sin bror Pepe, utgör tredje generationen på Abanicos Antonio Benlloch och ansvarar för att varje solfjäder ska vara autentisk. De arbetar i en ljus vindsvåning så att de kan se tavelduken ordentligt, tavelduken som är ”en hand hög och en och en halv hand bred”.

STADIG PÅ HANDEN
Det är viktigt att man är stadig på handen för att inte misslyckas med detaljerna. Både Vicente och Pepe har studerat målerikonst, färgskalor och teknik men betonar att ”den riktiga skolan den hittade vi i arbetsateljén”.

Ateljéns grundare, Vicentes farfar, exporterade solfjädrar till Kuba och Mexico på sin tid, idag leverar Abanicos Antonio Benlloch även till Brasilien, Italien, Paris och många andra orter och länder.

Att tillverka autentiska solfjädrar kräver dedikation, skicklighet och en målerisk grund. Det är råvaran (olika träslag eller pärlemor) samt design som avgör solfjäderns fabrikspris.

”Priset kan ligga mellan 10 – 300 euro, men i affärerna säljs de oftast för det dubbla”, säger Antonio Benlloch till tidningen infoempleo.com.

Är du nyfiken på mer information kan du besöka:
www.abanicosantoniobelloch.com
www.abanicosandrespascual.com