Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

En antik runda med Knutsson


"Du kan säga mycket positivt om vissa föremål även om de inte kostar så mycket. Ibland kan jag bara bekräfta det som kunden redan vet"
Knut Knutsson, känd från antikvitetsexpert från SVT:s Antikrundan och Antikmagasinet, besökte en fullsatt AHN-casita i Fuengirola. ”En som vet allt ska ni se upp med”, sa antikvitetsexperten och drog ned applåder och skratt


Av Ola Josefsson

Antikrundan i SVT har miljonpublik och är det populäraste tv-programmet bland unga människor i åldern 15 till 29. Cirka 4.000 föremål värderas under en inspelningsdag med Antikrundan.
- Finessen med Antikrundan är att vi alla är så olika. Vi är olika personligheter och just kombinationen blir bra, säger antikvitetsexperten till Svenska Magasinet.
Under sommaren 2009 väntar nya inspelningar. Men redan från 20 maj syns Knut Knutsson i tv-rutan som programledare för Antikmagasinet som kommer att sändas torsdagar klockan 20.
- Hela tiden dyker det upp nya föremål. Det är otroligt inspirerande att få ta hand om olika föremål och värdera dem.

Knut Knutsson besökte Costa del Sol under ett par dagar och lovar att återkomma.
- Trevliga människor, fantastiska utsikter och trevliga målningar, summerar Knutsson som i AHN:s casita gav många goda råd.
- Ta foto av era föremål, vi kan värdera dessa objekt. Det kan vara bra att förvara dessa bilder på en säker plats om det skulle brinna...

Hans pappa bedrev lanthandel och antikaffär i det lilla samhället Sandsbro utanför Växjö. Så Knut fick en försmak av gamla ting.
- Min pappa tyckte det var roligare att åka ut till småländska kulturpersonligheter och lyssna på deras gamla livserfarenheter och jag hängde med. Här fastnade ett frö som började gro när jag blev äldre.
- Jag lyfte på allt när jag gick på auktion tidigare. Nu behöver jag inte lyfta på allt, ibland räcker det med att se på ett foto…

Hur många resdagar har du om året?
- Det kan röra sig mellan 150 till 200 resdagar om året.

Varför Solkusten?
- Handelsbanken bjöd ned mig då jag skulle träffa några av deras kunder och berätta om vår verksamhet på Uppsala Auktionskammare. För banken blir detta något annorlunda jämfört med ekonomiska seminarier samtidigt når vi en viktig kundkrets på både sälj och köpsidan.
-Vi har tidigare gjort affärer med svenskar på Solkusten. En intressant sak inträffade för några år sedan då en svensk bosatt på Solkusten tog kontakt med oss angående ett matsalsbord i engelskt mahogny. Bordet transporterades till Sverige, och vilken överraskning det var då det köptes av en annan svensk familj på kusten och vi fick skicka tillbaka det. Hjulen snurrar verkligen…

Knut, ditt namn var Lennart från början…
- På en av mina tidigare arbetsplatser hade vi en chef som hette Bengt Bengtsson, och så hade vi Almogefolkkonstens Nils Nilsson. Själv heter jag Lennart Knut Knutsson och så blev det att min lön kom i namnet Knut Knutsson.
- I början var det svårt att acceptera, men jag har vant mig…

Hur är besvikelsen och glädjen i procent hos människor när du värderar deras konst?
- Det är omöjligt att säga. Du kan säga mycket positivt om vissa föremål även om de inte kostar så mycket. Ibland kan jag bara bekräfta det som kunden redan vet. Om jag blir tvungen att säga att den är falsk, då kan det å andra sidan bli lite trist.

"Ta foto av era föremål, vi kan värdera dessa objekt. Det kan vara bra att förvara dessa bilder på en säker plats om det skulle brinna"


Knut Knutsson, känd från antikvitetsexpert från SVT:s Antikrundan och Antikmagasinet, besökte en fullsatt AHN-casita i Fuengirola
Knut Knutsson, känd från antikvitetsexpert från SVT:s Antikrundan och Antikmagasinet, besökte en fullsatt AHN-casita i Fuengirola