Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Vi har dödat hönan som värpte guldäggen”

KÄNNETECKEN. Den gamla sockerfabriken Chiminea i Torre del Mar i Vélez Málaga kommun
KÄNNETECKEN. Den gamla sockerfabriken Chiminea i Torre del Mar i Vélez Málaga kommun
Vélez Málaga är en kulturstad med tusenåriga anor. Jämsides med det gamla finner du en modern småstad med eget flygfält och spårvagn. I Vélez-Málaga finns feniciska och romerska lämningar. Morerna byggde upp staden och omgav den med murar, fyra stadstorn och en moské. Där moskén en gång stod finns nu en kyrka. Badorten Torre del Mar är en del av Vélez-Málaga.


Av Ola Josefsson

Costa del Sol Oriental, det östliga Costa del Sol hamnade på allas läppar i slutet på februari.

Gripandet av borgmästaren i Alcaucín, José Manuel Martín (PSOE), bidrog till att det blev en spricka i fasaden för det vackra Axarquía. Vélez Málaga är huvudort i Axarquía. Och med gripandet av borgmästaren hamnar nu hela saken i domstolen nummer 3 i Vélez Málaga. Här står han nu åtalad för bestickning, penningtvätt, lögn och förfalskning.

Att gripandet skedde dagen före regionens egen nationaldag, Día de Andalucía, lade grämelse på den annars glada tillställningen.

Det sägs att ett lokalt band i Axarquía på Andalusiens Dag ska ha spelat regionens hymn och sjungit: ”Retirera – för imorgon kan det bli min dag att gå i fängelse”, som en passning till borgmästaren.

De rödfärgade kassakistorna (läs PSOE) i kommunen lär ha fått en och annan euro efter en intensiv byggboom de senaste åren. Den tidigare högkonjunkturen fungerade som en turbo i byggsvängen och kan liknas vid en höna som värpte guldägg.

Guldäggen har hamnat i en och annan ficka. Nu är allt avslöjat samtidigt som det kommer uppgifter om tiotusentals svartbyggen i området. En bransch håller på att ta strypgrepp på sig själv i all sin girighet.

Eller som en dagstidning uttrycker det: ”Vi har dödat hönan som värpte de gyllene äggen, nu får vi betala för konsekvenserna”.

Enligt miljöorganisationer är det ”för mycket tegel i Axarquía”. Korruptionsskandalerna utmed kuststäderna har nu även nått de annars oansenliga byarna på vischan.