Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Många nya böcker i spåren av 70-årsminnet

I år är det 70 år sedan spanska inbördeskriget slutade. Antalet utgivna böcker liksom författare står på rad i att förklara varför det gick som det gick.


Av Ola Josefsson

Kulturjournalisten José Antonio Sau liknar det vid en revisionismens tävlan förkroppsligad av författarna Pío Moa och César Vidal, Hugh Thomas, Paul Preston, Pierre Villar och Gerald Brenan.
Vill du som Spaniensvensk lära dig mer om spanska inbördeskriget, 1936-1939, finns det en hel del att sätta i händerna just för tillfället.
Det handlar i mångt och mycket om att försöka sig på en oförtröttlig granskning av inbördeskriget hos författare som Caesar Vidal eller Pio Moa. De försöker hantera teser hämtade direkt från närheten kring francismens band. Det kan ses som en övning i kombination med att titta på omgivningen.

Det finns en revision i Tyskland över det nazistiska fenomenet liksom den italienska fascismen. Det är en rörelse eller en reaktion som har uppstått efter att andra historiker påpekat att orsakerna till konflikterna har varit idieologiska från ett republikanskt eller marxistiskt perspektiv.
Många har försökt förklara situationen mellan högern/kyrkan och den andra delen bestående av bönder och anarkister. Redan i oktober 1934 kom det ut skrifter som berättade om den bräckliga politiska unionen av en stat som fortfarande i dag är en sammanslagning av kungariken.

Några aktuella böcker just nu:

”La Guerra Civil española” av Hugh Thomas.
En kritisk bok för att kunna förstå kriget, en väl omfattande beskrivning med allt från fakta som omfattar en novellistisk stil. Boken publicerades första gången 1961 och har granskats tusen gånger genom nya historiker.
Bokförlaget Debolsillo. Pris 18 €.

”El colapso de la República”
Den kanske mest framstående historikern som behandlar den spanska fascistiska rörelsen. Av Stanley Payne.
Bokförlaget La esfera de los libros. Pris 30 €.

”Franco, caudillo de España”
En biografi av Paul Preston som räknas till de klart bästa.
Bokförlaget Nuevas Ediciones de Bolsillo. Pris 9,95 €.

‘La Guerra Civil española’
Av Antony Beevor (se annan artikel)
Bokförlaget Crítica. Pris 29,90 €.

”La memoria de la tierra”
Av Clemente Bernad och Eloy Alonso
Boken skildrar arbetet från åtta olika regioner i landet där arbetet med att inhämta dokumentation fortgår. Boken innehåller bildmaterial även från kyrkogården San Rafael i Malaga.
Bokförlaget. Tébar. Pris.25 €.