Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Årets sista skatt

Den 31 december är sista dagen för dig som ej är resident att deklarera i Spanien för föregående år. Bo Wennertorp vid revisionsbyrån Global Accounting i Marbella beskriver i denna artikel vad som gäller


Du som ej är resident i Spanien och äger en bostad här måste inkomst- och förmögenhetsbeskatta bostaden i Spanien. Det har ingen betydelse om det är en lägenhet eller en villa.

Två skatter kan bli aktuella. Dels är det förmögenhetsskatt som skall erläggas med lägst 0,2 % av inköpsvärdet minus befintligt hypotekslån per den 31 december. Om nettovärdet överstiger ca 167.000 euro stiger skatten för denna del till 0,3 %. Vid höga nettovärden kan ännu högre procentsats komma att användas. Dels skall en beräknad inkomstskatt om 0,5 % av taxeringsvärdet (valor catastral) betalas. Om kommunen nyligen höjt taxeringsvärdet skall en något lägre procentsats (0,275 %) användas.

Deklarationen avser 2007. Förmögenhetsskatten har borttagits 2008. Således blir det först när du deklarerar för 2008 (dvs under 2009)  som du slipper förmögenhetsskatten.

Deklarationen upprättas på blankett 214. De två skatterna skall betalas på valfri bank före nyår. Du får ingen blankett hemskickad utan måste själv ta initiativet till att köpa en blankett på närmaste skattekontor. Dessa finns bl.a. i Marbella, Torremolinos och i Malaga. Estepona och Fuengirola saknar skattekontor.

Från och med i år behöver du inte uppge det spanska bostadsinnehavet i din svenska deklaration.