Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

DET EUROPEISKA SJUKVÅRDSKORTET

Kommer du ihåg E111 blanketten som du alltid behövde förr när det var dags att resa utomlands? Det var då det, sedan juni 2004 är det europeiska sjukvårdskortet som du bör ta med dig när du reser utomlands


Av Elin Petersson

Det europeiska sjukvårdskortet är individuellt och ger dig rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det land du besöker. Enligt den svenska försäkringskassan innebär nödvändig vård ”sjukhusvård, läkarvård, tandvård, läkemedel m.m. som ges inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i ett land och som anses nödvändig utifrån sjukdomens art och vistelsetidens längd. Det är i allmänhet vårdgivaren som bedömer vad som anses som nödvändig vård”.
Det är med andra ord viktigt att understryka att det europeiska sjukvårdskortet varken ger dig rätt till privat vård eller resor vars syfte är att söka vård utomlands, det vill säga planerad vård. Kortet ger inte heller ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg, där måste du ha en privatreseförsäkring.

Bosatt i Sverige
För dig som är bosatt i Sverige är det enklast att beställa kortet på www.forsakringskassan.se . Du kan också beställa det genom att ringa kundtjänst på telefon 020-524 524 eller via sms till 71020 där du skriver EUKORT och ditt personnummer.
Det är dock viktigt att beställa kortet i tid eftersom det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan kortet kommer hem i brevlådan. Hinner du inte få kortet kan Försäkringskassan utfärda ett provisoriskt EU-kort.
Du som pensionär som vill resa till Spanien behöver ett särskilt pensionärsintyg som komplement till ditt europeiska sjukvårdskort. Du beställer intyget hos Försäkringskassans kundtjänst.
Om du glömmer att ta med dig sjukvårdskortet när du åker utomlands, kan du ibland få ersättning ändå. Försäkringskassan prövar om du mottagit ersättningsberättigad vård, det är dock viktigt att du kan visa upp kvitton och annan dokumentation som styrker ditt fall.

Bosatt i Spanien
Är du fast bosatt i Spanien och ska resa utom landet, till exempel till Sverige, är det viktigt att du ansöker om det europeiska sjukvårdskortet ”la Tarjeta Sanitaria Europea” i Spanien innan avresa. Du skaffar kortet genom att personligen uppsöka närmaste Seguridad Social kontor. Du får kortet på samma gång, glöm dock inte dina id-handlingar. Om du som vårdnadshavare, söker kortet till dina familjemedlemmar som du ansvarar för, måste du också fylla i modell P-1 som du får på plats.
På hemsidan för Seguridad Social (www.seg-social.es) kan du även söka ett provisoriskt intyg som gäller för resan.


Ny serie om sjukvård i Spanien
Med början i detta nummer inleder Svenska Magasinet en serie om sjukvården i Spanien. Följande teman kommer att behandlas:
Boka tid på Vårdcentralen i Andalusien
Den offentliga sjukvården i Spanien
Den privata sjukvården i Spanien
Akutvård
Fritt val av sjukhus och av husläkare
Föda barn i Spanien
När livets väg tar slut i Spanien