Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Så hittar du till Sierra Nevada

Från kusten kan du nå sydsidan av vilda vackra Sierra Nevada antingen via Motril eller Granada. Vi valde nybyggda motorvägen N-340/E-15 fram till La Herradura. Härifrån är det några kilometer smal väg genom samhället Almuñecar fram till nybyggda A-44 mot Granada. Du fortsätter mot Granada och passerar en väldig vattendamm, Embalse de Béznar, och efter en stund ser du vägskylten Lanjarón. Du fortsätter på A-348, vid Orgiva tar du in på A-4129 med vägvisare mot Capileira och Bubión. Kör ca 14 km genom Bubión och Capileira. Vägen är först asfalterad, sedan blir det grusväg och du fortsätter genom tallskog fram till Hoya del Portillo där vägen är spärrad med en bom. I Hoya del Portillo finns en stor parkeringsplats och information.


Viktiga prylar att ta med dig – men packa lätt!
Ett par dagar i den sydspanska fjällvärlden kan bjuda på ständiga växlingar. I augusti är oftast vädret stabilt men på grund av den höga höjden, närheten till Medelhavet och Gibraltar sund kan vädret snabbt skifta med häftiga snöfall, hagelskurar och starka vindar. Väldiga åskväder kan uppkomma under vår och sommar framför allt. Kolla väderrapporten!
I ryggsäcken ska finnas extra kläder, ett par skor för ombyte, ficklampa, första hjälpen-låda, vatten (två liter per dag), kolhydratpåfyllning och några konserver (tonfisk). Några energibars är utmärkt att stoppa ned. Solen är stark på 3.000 meters höjd varför solskyddsfaktor, skärmmössa och solglasögon rekommenderas.
I augusti låg temperaturen på nära 40 grader i Granada, men på toppen av Mulhacen var det knappt tio grader. Byxor och extra tröja åkte snabbt på.
Vid informationen i Hoya del Portillo finns kartor över området som du får gratis eller så köper du en större karta i någon välsorterad affär i Capileira. Och håll dig till vandringslederna.
Det finns växter i Sierra Nevada som är giftiga. Här finns även en art av huggormen som är mycket giftig. Att bli biten av den i vildmarken är högst olämpligt.
Vid nödsituationer ring 112, Guardia Civil 062. I övrigt gäller sunt förnuft.