Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Det nya Andalusien” – övervintringsparadis för svenskar i över 30 år

Övervintringsplats för svenskar i över 30 år
Övervintringsplats för svenskar i över 30 år
Det mest svensktäta området på Solkusten har det stöddiga namnet Nueva Andalucia, ”det nya Andalusien”. Här skulle det nya moderna Andalucia byggas, det blev en idyllisk semesterort för övervintrande svenskar


Av Ola Josefsson

Från början var Nueva Andalucia billigt precis som Spanien i övrigt. Antalet mäklarföretag var få och kunde räknas på ena handens fingrar. På 1970-talet fanns det ett 40-tal radhus kring Aloha. I övrigt var Nueva Andalucia ett obebyggt område med enstaka villor.
Golf- och fastigbranschen har sedan 1970-talet varit den hetaste verksamheten i området. Kring Centro Comercial Plaza trängs mäklarföretagen och här ligger svenskägda Andalucia Development som var bland de första som flyttade in när köpcentret stod klart. Sedan följde branschkollegan Wasa som öppnade 1982.

José Banús
I anslutning till Nueva Andalucia ligger fritidshamnen Puerto Banus, namn efter José Banús som är känd för mycket. Framför allt för att det var han som byggde mest och flitigast på Francos gravmonument utanför Madrid.
Mycket av det som byggdes från början bar José Banús signum. Det var han som ägde marken, det var han som ägde byggbolagen. Señor Banús stod bakom Las Brisas golfbana, fritidshamnen plus mycket annat i Nueva Andalucia. Namnet kommer av att golfbanan Las Brisas tidigare gick under namnet ”Club de Golf Nueva Andalucia”. Golfbanan bytte namn och Nueva Andalucia blev i stället ett av Solkustens finaste bostadsområde.

Nybyggare
Kjell Hessedahl från Västerbotten och Åsele och som sedan startade Andalucia Development har tidigare berättat i Svenska Magasinet hur det var som nybyggare i Nueva Andalucia.
”Det var en handfull mäklarfirmor i området när jag kom. 1974 kostade en bostad med två sovrum 36.000 kronor, tre sovrum gick för 42.000 kronor”. Det var innan marknaden blev fartblind och priserna trissades upp är väl bäst att tillägga.

La Campana
Nueva Andalucia ger ett idylliskt intryck. Höghusen är lätträknade medan villakvarteren är desto fler. Befolkningen är internationell. ”Det nya Andalusien” har utvecklats i en gynnsam takt. I över 25 år har svenskar vallfärdat till Nueva Andalucia mycket på grund av att området har ett svenskt eller skandinaviskt näringsliv som förenklar tillvaron.
De första slog sig ned i La Campana-kvarteren. Införselreglerna i hur mycket pengar man fick ta in i Spanien stämde med priset på lägenheterna i La Campana. Kvarteren kom att domineras av svenskar tidigt.

Dragplåster
Det finns flera gemensamma nämnare varför svenskar har valt Nueva Andalucia. En av dem är mer framträdande än de övriga, nämligen golfen. Det började med golfsemester, fortsatte med bostadsköp och flytt till Spanien.
Golfen är ett dragplåster. Nueva Andalucia är en tummelplats för svenska golfspelare. Navet i svenskhjulet är Los Naranjos. En annan poppisbana är Las Brisas där hockeystjärnan Peter Forsberg har sitt hus. Aloha och La Quinta är andra banor som drar svenska golfare till sig. Otaliga husaffärer har gjorts upp på golfbanan. Många mäklare koncentrerar sig på golfspelare.Med Sierra Blanca i bakgrunden har golfdalen ett utsökt läge
Med Sierra Blanca i bakgrunden har golfdalen ett utsökt läge