Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Sirap” är Costa del Sols eget vin

Vid Manilva, mellan Marbella och Gibraltar går vinodlingarna nästan ner till havet
Vid Manilva, mellan Marbella och Gibraltar går vinodlingarna nästan ner till havet
Málaga var ett stort och vida exporterat sött vin redan år 1047. Det söta Málagavinet dracks av den moriske härskaren Idriss II som kallade det ”Málagasirap” för att kringgå koranens lagar.


Av Ola Josefsson

1876 drabbades kusten av en vinlus som tärde hårt på producenterna och efter det hade vinet svårt att hävda sig på världsmarknaden. I stället kom sherry och Jérez att bli Sydspaniens mest dominerande vin respektive vinområde.
Málagavinerna som lämpar dig bäst som aperitif är mer eller mindre söta, ambrafärgade.  Finaste vinet är Málaga-Lagrima på enbart självrunnen must, enligt den kompletta vinguiden En värld av vin från Norstedts.

Manilva
De vanligaste druvorna är Moscatel och Pedro Ximinez. Arealen på odlingarna har tidigare legat på 16.000 ha men endast 3.000 är planterade för tillfället. Det blir cirka 40.000 hl per år. Odlingarna finns vid främst Cómpeta och Manilva.
Några av de mest kända firmorna i Málaga är Scholtz Hermanos som under lång tid var i den tyska familjs ägo som grundade den 1807 och vars namn den fortfarande bär. Idag är ägarna dock spanska. Detta är antagligen Málagas mest namnkunnige producent. Deras Solera 1885 är mycket berömd.
En annan Málagaproducerande firma är Larios, som annars är synonymt med Gin i Spanien. De gör även en mycket elegant, mörkt guldfärgad Moscatel, Colmanares, i deras bodega i Málaga. Bodegan Pérez Texeira gör Málaga Lágrima, vin av de självrunna ”tårarna” från druvklasarna, ett av de mest erkända.

75 årsjubileum
Málagaorganisationen som reglerar vinmarknaden El Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen ´Málaga´ y ´Sierras de Málaga firar i år 75 årsjubileum. Tio konstnärers motiv kommer att pryda etiketten på 100.000 flaskor Málagavin. I våra dagar exporteras vinet främst till USA, Mexiko, Tyskland, Storbritannien, Hong Kong, Kina och Japan.

Var dricker du då ditt Málagavin?
Svenska Magasinet rekommenderar: Casa de Guardia i Málaga, en unik vinbar med över 160 år på nacken. Den ligger mitt på Alameda Principal vid den lilla gatan Pastora. Ställ dig vid bardisken, beställ ett glas Málagavin.Under ferian i Málaga i augusti är det väl kyld Cartojal som gäller
Under ferian i Málaga i augusti är det väl kyld Cartojal som gäller