Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Druvor som växer i Spanien

Experimentplantering av nästan all världens kända druvor kan hittas i snart sett alla de spanska vindistrikten. De så kallade internationella druvorna, så som, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling och Gewurztraminer är i övervakad produktion från Somontano till Cadiz, och några har vuxit i Spanien i över 300 år


Av Terje Lönnroos

De viktigaste blå druvorna som i första hand används till att producera röda viner:

Bobal
Med sitt mörka skal ger den ett vin med mörk och intensiv färg. Produceras till största delen i Alicante och Utiel-Requena. Accosieras sällan till finare viner men förändringar är på gång. Den håller sin syra bättre än Monastrell, med vilken den ofta blandas. En druva som är på gång som för att det har visat sig att den gör sig mycket bra av sig själv.

Cariñena
Är en stad i nordöstra Spanien som lånat sitt namn till både en vinregion men också satt namnet på en druva. Samma druva odlas också i södra Frankrike under namnet Carignan.
Till mitten på -80 talet var det mesta av Cariñena såld som bulkvin för att blandas med enklare viner från olika delar av Spanien.

Cencibel
Synonym med den mera kända Tempranillodruvan. Speciellt i LaMancha och Valdepeñas står det Cencibel på etiketten.

Garnacha Tinta
Spaniens viktigaste blå druva. Garnacha är spanska, därför original till franska Grenache (Rhône). Konsistens; mjukt fruktkött under det mörka skalet.
Växer vanligtvis i Spaniens nordliga och ostliga delar. Är en viktig beståndsdel i Rioja, Navarra, Costers del Segre med flera områden. Garnacha blandas ofta med Tempranillo i Rioja. Tempranillon trivs bäst i höglänta och svala Rioja Alta, medan Garnachan föredrar det varma östliga Rioja Baja för långsam mognad.

Monastrell
Spaniens näst viktigaste blå druva. Fransmännen kallar den Mourvèdre. I den Nya Världen kallas den ofta Mataro. Kärt barn har många namn men originalet är med all sannolikhet Spanskt. Mourviedro är en stad nära Valencia och Mataro är en annan nära Barcelona.
Vin producerat av Monastrells lilla, söta, tjockskalade druva ger ett kraftigt vin med hög alkoholhalt, massor av tanniner och en aning vilt i smaken. Vanligaste odlingsområden är runt Alicante och i Murciaregionen.

Tempranillo
Tempranillo är Spaniens svar på Frankrikes Cabernet Sauvignon. Druvan som ingår i många av Spaniens mest ansedda röda viner. Dess skinn är tjockt och har möjlighet att producera ett djupt rött vin med potential för lång lagring.
Temprano är spanska och betyder tidig, och på Tempranillo stämmer detta eftersom den mognar ca två veckor före t.ex. Garnacha med vilken den blandas för att göra röd Rioja.
Vin producerat av Tempranillo som vuxit i relativt kvalt klimat tenderar druvan att leverera fruktmust och låg syra kan vara till fördel. En del hittar röda bär (jordgubb), andra kryddor och läder. Men en original Tempranillo utan eksmak kan vara låg i frukten och kan därför tjäna på ett ekfat och kanske kombinationen från någon mer druva.
Salud!