Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Sex års fängelse för kursledare

Till en undanskymd dalgång ovanför Marbella lockade kursledaren tolv unga svenska kvinnor och barn i fjol
Till en undanskymd dalgång ovanför Marbella lockade kursledaren tolv unga svenska kvinnor och barn i fjol
Sex års fängelse och över 700.000 kronor i böter blev domen mot den 50-årige Dagoberto Paz Fernandez som stått åtalad vid Falu Tingsrätt för flera fall av sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Några av brotten har begåtts mot barn och kvinnor vid ett behandlingshem på Solkusten


Av Ola Josefsson

Det var i majnumret som Svenska Magasinet berättade om kursledaren som tog tolv unga svenska kvinnor och barn till ett behandlinghem i en undanskymd dalgång i Valle de Jorox i Alozaina bakom Marbella i fjol. Han har kallats för indianhövding, schaman och andlig ledare.
I januari anmäldes 50-åringen till polisen av två deltagare som menade sig blivit utsatta för sexuella övergrepp. Polisen inledde därefter en undersökning som sedan svällde och som låg till grund för åtalet.

Fem under 15 år
Under våren har den långa rättegången vid Falu tingsrätt pågått mot den 50-årige man som åtalades för sexbrott mot ett tiotal svenska kvinnor och barn. Fem av hans offer var yngre än 15 år.
Rättegången hölls bakom stängda dörrar, av hänsyn till de fem unga flickor och åtta vuxna kvinnor som vittnat mot mannen som varit deras kursledare.
Enligt åklagaren har den 50-årige kursledaren allvarligt missbrukat barnens beroendeställning och otillbörligt utnyttjat deras hjälplösa tillstånd när han utnyttjat dem för att tillfredsställa honom sexuellt.

Till Sverige via Spanien
Dagoberto Paz Fernandez kommer ursprungligen från Argentina. Efter att i många år har bott i Spanien flyttade han i slutet på 1990-talet till Sverige tillsammans med sin svenska sambo som han träffade i Spanien.
I Sverige har han bedrivet kurser i andlig och personlig utveckling. Under hans ledning företogs även reser till Costa del Sol och till ett Yoga Retreat Centre i bergen nordväst om Málaga.
Den 31 maj dömdes mannen, mot sitt nekande, till sex års fängelse och över 700.000 kronor i böter. Störst skadestånd, 230.000 kronor, tilldöms en 14-årig flicka.
Enligt den åtalade mannens försvarare, advokat Tommy Lönnqvist medger hans klient fysisk beröring men som inte haft någon sexuell innebörd.