Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Känn vindens historiska vingslag

Vid Tarifa finns två romerska lämningar från 200-talet f.v.t. Det är Mellaría och framför allt Baelo Claudia som ligger precis vid kanten av den kända Bolonia-stranden med vit, finkornig sand


Av Ola Josefsson
Foto Gustavo Fernández

Det arkeologiska komplexet Baelo Claudia är av stort intresse. Här finns ett museum beläget i en stor byggnad med väldiga panoramafönster mot de romerska lämningarna, lämpligt vid dåligt väder. Annars kan du gå helt fritt bland ruinerna. Alla EU-medborgare kommer in gratis.

Fjärde kejsaren
Den gamla romerska staden Baelo Claudia med gator och akvedukter har ruiner av teater, fiskindustri med insaltning, badanläggningar, marknadsplats och platser för tillbedjan. Staden byggdes före Kristi födelse och hade tidigt förbindelse med Tanger i Nordafrika.
Namnet kommer av Claudius som var det romerska rikets fjärde kejsare från den 24 januari år 41 till sin död 13 oktober år 54. Enligt vissa uppgifter förgiftade hans fjärde hustru honom med en svamprätt så att han avled. Hans fullständiga namn var egentligen Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus.
Under kejsar Claudius styre uppfördes många imponerande byggnadsverk och nya provinser inkorporerades. Under Claudius tid inleddes den romerska expansionen på de brittiska öarna.

Betydande fiskeindustri
Man tror att Baelo Claudia även var ett administrativt centrum förutom att staden hade en betydande fiskindustri där insaltning av fisk var huvudnäringen. Här tillverkades nämligen garum, ett av dåtidens första kosttillskott och en allmänt spridd och mycket viktig smaksättare i det antika romerska köket.
Enligt boken Pompeji av Maja Lundgren tillverkades den kanske godaste garumen av spansk makrill. Den bereddes av fiskrens, mestadels från makrill. Renset blandades med salt, vinäger och örter i till exempel ett lergodskärl och ställdes ut i solvärmen för att jäsa. Efter en tid hällde man av den jästa vätskan och använde den som sås i diverse kulinariska anrättningar. I Baelo Claudia fanns en sådan betydande fiskindustri.
Under 200-talet blev det en ekonomisk nedgång, mycket beroende på ett jordskalv i området som orsakade skador på staden. Staden renoverades därefter för att på 700-talet mista sin status och tillbakagången var ett faktum.

Så hittar du till Baelo Claudia
Följ riksväg N-340 förbi Tarifa fram till kilometerskylten km. 70.2 där du tar av på väg CA.P.8202. Följ skyltarna mot Ensenada de Bolonia och Baelo. Baelo Claudia håller öppet sommartid tisdagar till lördagar mellan klockan 10 till 20. Söndagar 10 till 14. Måndagar stängt.