Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Bo Wennertorp: ”Livet handlar inte bara om skatter”

Bo Wennertorp, revisor från Marbella, som skriver i Svenska Magasinet regelbundet
Bo Wennertorp, revisor från Marbella, som skriver i Svenska Magasinet regelbundet
Vad är skillnaden i beskattning om jag köper en fritidsbostad i Spanien men väljer att vara i skriven i Sverige eller om jag skriver mig i Spanien? Det är en vanlig fråga revisor Bo Wennertorp får vid seminerierna i samband med Köpa Hus Utomlands.


Av Ola Josefsson

-Hur mycket som blir kvar i plånboken intresserar alla, säger Bo Wennertorp.
När det väl kommer till skott är det inte många som vill avyttra sin bostad i Sverige. Om du ska få en rejäl skatteeffekt så krävs det att du gör av med din bostad i Sverige och skriver dig i Spanien.

Livskvalitet
-Sedan ska man inte bara stirra sig blind på skatter, livet handlar inte bara om skatter. Äldre par med barn och barnbarn vill ju ha möjligheten att träffa dem under sommaren, det handlar ju om livskvalitet.
Bo Wennertorp som besökte franska Rivieran för ett tag sedan berättar om att en kopp kaffe på en bar kostar fyra euro och att det är svårt att hitta en middag på restaurang för under 20 euro. Jämför med det så är Spanien billigt.
-Små kostnader som går under kafébesök och restaurangbesök ska man inte förringa.

Förmånligt
Många väljer att skriva sig i Spanien som pensionärer, det är förmånligt och något som Bo Wennertorp rekommenderar. I Spanien får du fri sjukvård, fri medicin och reavinstskattefrihet.
-Det är mer lönsamt att bo i Spanien än i Sverige som pensionär.
Visserligen dras 25 procent av skatten i Sverige även när du är skriven i Spanien.
-Men det får du tillbaka efter att du gjort deklarationen i Spanien. Du skickar en kopia till Sverige som visar att du är skriven och betalar skatt i Spanien. Sverige betalar tillbaka efter två veckor efter att de mottagit kopian, säger Bo Wennertorp.
Bostadslån är ett problem hos spanska banker som kräver att lånet är slutamorterat före 70 år fyllda. Bo Wennertorp rekommenderar Nykredit och Handelsbanken som inte har detta ålderskrav. Här finns amorteringsfrihet upp till 30 år.