Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Dolores Vazquez får 120.000 euro i skadestånd - Hur mycket är lidande värt?

Dolores ”Loli” Vazquez, häktades och dömdes felaktigt för mord
Dolores ”Loli” Vazquez, häktades och dömdes felaktigt för mord
Dolores Vazquez, kvinnan som först dömdes för mord i det omtalade ”Wanninkhof-fallet”, får 120.000 euros i skadestånd. Det är myndigheterna pris på den felaktiga domen


Av Ola Josefsson

Det är rikstidningen ABC som skriver om skadeståndet i fallet som under fem år rullades upp i medier över hela Spanien. Dolores ”Loli” Vazquez, en galiciska kvinna bosatt på Costa del Sol, greps, häktades och dömdes felaktigt för mord och får nu, efter ett och ett halvt års korståg mot staten, 120.000 euros för skada och värk som händelsen orsakat henne.
Kan denna summa motsvara det lidande som denna kvinna gått igenom på grund av ett juridiskt fel, undrar hennes advokat Pedro Apaletegui i en interju i ABC. Han anser att svaret på den frågan är nej, skadan är oersättlig och han anser att skadeståndet är löjligt. Rättsväsendet menar dock att detta är summan som de ska betala ut för att ha gjort fel.

Förlorade jobb och anseende
När Dolores fängslades för Wanninkhof fallet förlorade hon sitt jobb inom hotellbranschen, där hon hade ett bra jobb och gott anseende. Under flera år lyckades hon inte gå vidare. Inga jobberbjudanden fanns till hands och hon klarade sig endast tack vare familjens hjälp. De 17 månaderna som hon satt fängslad i ökända Málagafängelset i Alhaurin de la Torre, var en stor börda, för ”Loli”, som hon kallas av sina närmaste.
Justitiedepartmentet har erkänt att det begåtts ett misstag i fallet ”Wanninkhof”. Den juridiska övermyndigheten, som studerat Vazquez yrkan på rättelse, enades emellertid i december om att det inte skett något onormalt i utredningen kring hennes frihetsberövande, fängslande och domen. I statsrådets sista yttrande, som publiceras inom kort pekar inte heller resultatet ut Justitiedepartementet, som har det sista ordet.

Dom ogiltigförklarades
Dolores Vazquez greps av Guardia Civil år 2000 misstänkt för mordet på den unga Mijasflickan Rocio Wanninkhof, 19 år. En jury förklarade henne skyldig för mordet på den unga flickan och dömde henne till 15 års fängelse. Den andalusiska högsta domstolen ogiltigförklarade domen då de ansåg att juryns utslag inte var tillräckligt grundat och krävde att rättegången skulle genomföras på nytt.
I september 2003, arresterades britten Tony Alexander King misstänkt för mordet på den unga flickan Sonia Carabantes. Brittens DNA hittades på fimpar som plockats upp där Rocio Wanninkhof mördats och britten erkände. Dolores Vazquez släpptes efter 17 månaders frihetsberövande.

Misstag i utredningen
Under Wannikhof rättegången mot britten Tony Alexander King, i Malaga tingsrätt, erkände flera poliser ur Guardia Civil att det begåtts flera misstag i förundersökningen. En kriminalkommissarie i utredningen försäkrade att den första undersökningen var grundligt genomförd, även om det var möjligt att det fanns vissa fel i dens inriktning. Samma kommissarie underströk att ”objektiva spår såsom organiska rester som man fann på brottsplatsen och i det område där man hittade offret, anklagar King och frikänner Vazquez”.
Trots dessa möjliga fel i den första utredningen, som genomfördes då man anhöll Dolores Vazquez, påpekade polisagenten att om de DNA spår, som man tog från fimparna som hittades där Rocio försvann, hade lett dem till Tony King 1999 hade utredningens slutsatser varit annorlunda, skriver ABC.