Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kom igång med spanskan – javisst, självklart

Claro que sí betyder Javisst, självklart och är utformad för nybörjare i studiecirklar, på komvux och för självstudier.


Av Ola Josefsson

Birgitta Barnéus är medförfattare till läroboken Spanska för nybörjare Claro que sí. Hon har undervisat i spanska i 32 år, på komvux och under de senaste 15 åren författat läromedel i spanska. Hon ligger bakom sju stora läromedelspaket på den svenska marknaden.

Överlevnadsspanska
-Boken är till för dem som vistas regelbundet i Spanien och som snabbt vill lära sig överlevnadsspanska, som jag kallar det, berättar Birgitta Barnéus som tillsammans med journalisten Carmen Salas Corpas, bosatt i Sevilla, har utarbetat läroboken.
”Överlevnadsspanska” består i att kunna fråga efter vägen, handla mat eller besöka doktorn, vardagsnära ord och fraser.
-Intresset för spanska språket växer i Sverige, det har gått om franska och tyska, och är störst efter engelska. Resandet har påverkat svenskarnas intresse för spanska samtidigt som det har ett rykte om sig att vara lätt.

Roligt språk
Birgitta Barnéus beskriver spanskan som ett roligt språk. Spanjorerna uppskattar att vi försöker uttala oss med den spanska vi kan även om det är ett fåtal ord.
Boken Claro que sí är lätt att ta med på stranden, orden är översatta på samma sida som texten finns. Du finner vardagsfraser och grammatiktankar.
-Många anser att grammatiken är komplicerad men den behöver inte vara det. Lär dig några fraser, säger Birgitta Barnéus och utvecklar tanken vidare:
-Ett verb har 64 olika böjningar. Men du behöver kanske bara två böjningar som oftast används. Jag vill förenkla det till det som du verkligen behöver kunna. Det finns en tendens att överbetona grammatikkunskaper, det viktigaste är att kunna många ord och fraser.

CD-ROM
Till boken hör en CD-ROM med uttal, alla texter inspelade och cirka 100 extra övningar plus självtester. På www4.liber.se/glosmaskin kan du självträna, här finns en ”glosmaskin” där du kan öva dig på ord, kapitel för kapitel.
Boken Claro que sí, spanska för nybörjare, finns att köpa på Hemingway Book Shop i Los Boliches, Fuengirola, eller på någon av hemsidorna www.adlibiris.com eller www.bokia.se.