Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Ett glas sherry är aldrig fel

Jag älskar sherry. När jag säger att min senaste segelbåt hette Jerez så förstår ni hur mycket


Av Terje Lönnroos

De första vinrankorna planterades redan för 3000 år sedan i Andalusien och där ligger vindistrikten D.O. Jerez, D.O. Montilla-Moriles samt D.O. Málaga. Dessa vindistrikt har gått olika öden till mötes. Viner från Málaga var förr ett stort och vida exporterat sött vin, som redan år 1047 dracks av morerna. Det är den vita kritjorden, albariza, som ger de bästa vinerna. Sherry är ett av Spaniens mest karaktäristiska vin och vinerna från D.O. Montilla-Moriles påminner mycket om dem, men är aldrig spritförstärkta. Málaga-vinerna är söta och ambrafärgade. Bästa vinet är Málaga-Lagrima.

Sherry, eller Jerez som man säger på spanska, är ett samlingsnamn på en rad vintyper från den del av Andalusien som utgörs av triangeln mellan de tre orterna Jerez de la Frontera, Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda. Vinerna varierar enormt i stil men har det gemensamma att de alla är uppspritade till slutlig styrka. Det betyder att man under vinframställningen tillsätter destillerat vin (vinsprit) vilket gör att fermentationen avstannar.
Att beskriva de unika tillverkningsmetoderna med begreppen flor och solerametoden blir ett kapitel i sig, så det sparar jag till ett annat tillfälle.
De bästa vinerna tillhör världens mest ansedda! Sherry görs på druvorna Palomino, Moscatel och Pedro Ximénes. Palomino är viktigast och anses vara allra finast. En Fino tillsammans med en hummersoppa är en klassisk kombination - och ett måste.

Tack och lov finns det en sherry för varje tillfälle.
Det finns tre huvudtyper av sherry, dessa kallas Fino, Oloroso och Cream och när man läser informationen på en Sherryetikett kan man ha lite koll på vad etiketten säger:

FINO SHERRY är den enklaste typen av sherry. Till karaktären är den lätt och närmast knastertorr med en mycket ljus färg.
Köp den på mindre flaskor för efter att flaskan öppnats är hållbarheten väldigt kort.

PALMA heter den bästa Fino-sherryn. Graderas ibland 1 till 4. (Där 4 anses som bäst).

MANZANILLA är en Fino-sherry från Sanlúcar de Barrameda som får en tydligare (högre) sälta p.g.a. närheten till havet. Den kan även klassificeras som: Fino, Pasada och Oloroso, allt beroende på dess ålder.

AMONTILLADO är en lagrad, oftast torr sherry med en mörkare färg och en nötig doft.

OLOROSO är kraftigare än Amontillado. Mörkt gyllene till färgen med en tilltalande doft. Vanligtvis torr, men den finns även som uppsötade varianter som då får tilläggsbeteckningen Amoroso eller Cream.

PALO CORTADO är en ovanlig sherrytyp som närmast kan beskrivas som en Oloroso med en Amontilladodoft. –Hmm…

MEDIUM DRY SHERRY (halvtorr sherry) är en engelsk beteckning för söthetsgraden.

CREAM är en kraftigt uppsötad Oloroso som uppfanns i Bristol, England.
Därav begreppet Bristol Cream.

AMOROSO är en uppsötad Oloroso producerad för den engelska markanden.

BROWN SHERRY är en allmän beteckning för en mycket mörk och söt sherry.

Slutligen PEDRO XIMÉNEZ (PX) är en mörk sherry helt och hållet gjord på druvan Pedro Ximénez, som är sent skördad och får traditionellt ligga och torka på bastmattor så druvan blir russinaktig. Därefter gör man vin på vanligt sherrysätt. Den blir mörk, näst intill svart och ett av världens sötaste viner. Drick det till någon chokladdessert. De e mums!
Ja, det var väl inte så svårt?