Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Avdrag för hushållsnära tjänster i Spanien - Kan det vara sant?

Kan man få avdrag för hushållsnära tjänster i Spanien? Ja, faktiskt


Av Bo Wennertorp, revisionsbyrån Global Accounting SL i Marbella
e-post:wennertorp@hotmail.com

Från den 1 juli 2007 gäller i Sverige att man kan få avdrag för hushållsnära tjänster. Man skall således vara resident i Sverige för att kunna få avdraget. Om du anlitar någon som sköter om din bostad. Det kan gälla matlagning, städning, fönsterputs, barnpassning så kan du få avdrag för detta. Bostaden skall vara belägen inom EES, exempelvis i Spanien. Det räcker med att man hyrt bostaden ett par veckor. Det kan röra sig om en hyrd semesterbostad, en ägd lägenhet för ferier.
Ett krav som ställs är att det skall var ett företag som utför tjänsterna. Den som utför tjänsten skall vara registrerad hos skatteverket. Senast under januari följande år skall du göra en sammanställning till skatteverket på vilka utgifter du haft. Halva kostnaden återbetalas via sänkt skatt. Maxibeloppet är 50.000 kronor per individ. Makar tillsammans kan således köpa tjänster för 100.000 kronor och få hälften betalt via sänkt skatt.
Du kan inte få avdrag för specialisttjänster såsom elektriker, sotare, rörmokare.

Årets sista skatt
Den 31 december är sista dagen för dig som ej är resident att deklarera i Spanien för föregående år.
Du som ej är resident i Spanien och äger en bostad här måste inkomst- och förmögenhetsbeskatta bostaden i Spanien. Det har ingen betydelse om det är en lägenhet eller en villa.
Två skatter kan bli aktuella. Dels är det förmögenhetsskatt som skall erläggas med lägst 0,2 % av inköpsvärdet minus befintligt hypotekslån per den 31 december. Om nettovärdet överstiger ca 167.000 euro stiger skatten för denna del till 0,3 %. Vid höga nettovärden kan ännu högre procentsats komma att användas. Dels skall en beräknad inkomstskatt om 0,5 % av taxeringsvärdet (valor catastral) betalas. Om kommunen nyligen höjt taxeringsvärdet skall en något lägre procentsats (0,275 %) användas.
Deklarationen upprättas på blankett 214. De två skatterna skall betalas på valfri bank före nyår. Du får ingen blankett hemskickad utan måste själv ta initiativet till att köpa en blankett på närmaste skattekontor. Dessa finns bl.a. i Marbella, Torremolinos och i Malaga. Estepona och Fuengirola saknar skattekontor.
Glöm inte bort denna deklaration.

Skattenyheter
Inför årsskiftet är det en del skattenyheter som påverkar de svenskar som bor i Spanien.
Den första stora nyheten är att förmögenhetsskatten försvinner 2007 i Sverige. Således behöver svenskar som äger bostad i Spanien ej betala svensk förmögenhetsskatt på denna bostad från och med 2007.
Den andra nyheten är att svensk fastighetsskatt på bostad i utlandet försvinner från och med 2008. I den svenska deklarationen för 2007 måste emellertid fastighetsskatten på den spanska fastigheten beräknas och betalas. Men det är sista gången.
Den tredje stora nyheten är att uppskov med reavinstskatt numera beviljas när den svenska fastigheten säljs och den nya fastigheten är belägen i Spanien. Och det spelar ingen roll om den nya fastigheten är en lägenhet, radhus eller villa. Beslutet avser transaktioner från Sveriges inträde i EU.  Om den nya fastigheten är belägen i Spanien behöver man inte räntebelägga uppskovsavdraget. För de som säljer sin svenska bostad och köper en ny bostad i Sverige räntebeläggs uppskovet med 0,5 %. Ett uppskov om 1 mkr kostar således 5.000 kronor varje år i avgift. Men denna avgift utgår ej om ersättningsbostaden är belägen i Spanien.
Således ett antal trevliga nyheter som har beslutats under hösten 2007.