Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Rehabträning för stroke- och Parkinsonpatienter i Marbella

Stroke och Parkinson drabbar tiotusentals svenskar varje år. Träning i Sydspaniens milda och ljusa klimat gör förbättrar situationen och livskvaliteten för de drabbade


Av Ola Josefsson

I mars 2008 arrangerar Neurooptima nästa kurs för stroke och Parkinsonpatienter på Centro Forestal Sueco i Marbella.
-Rehabprogrammet är för dem som drabbats av stroke och sjukdomen Parkinson, sjukdomar som inte är botliga. Det gäller i stället att lära sig medicinering av Parkinson något som är komplicerat. Det handlar om att bromsa sjukdomens förlopp, säger Leif Hjerpe, vd för företaget Neurooptima Forskrehab AB.

Äldre löper större risk
Stroke drabbar 30.000 svenskar om året. 80 procent av dem som drabbas har fyllt 60 år. Äldre löper större risk, 85 procent av dem som drabbas får en blödning, 15 procent en propp. Stroke drabbar ofta den ena delen av kroppen. De drabbade får ofta problem med språket och i vissa fall synfältsbortfall.
-Vår kurs går ut på att träna människor så att de kan hantera sig själva bättre. Du blir aldrig helt återställd om du fått en stroke, men livskvaliteten kan återställas någorlunda även om vissa defekter sitter i. Det är aldrig för sent att börja träna. Det finns bra forskningsresultat att hänvisa till även att personer har börjat träna tio år efter stroken, säger Leif Hjerpe.

Berikad miljö
Att lägga en kurs på Costa del Sol är perfekt, menar Leif Hjerpe. Utnyttja det goda klimatet eller en berikad miljö, som forskare kallar det.
-Vi tränar sex timmar om dagen, sex dagar i veckan under tre veckor. Enligt tidigare resultat blir det förbättringar på i genomsnitt 30 procent. Vi har deltagare som har varit 80 år, en del har kommit ned i rullstol, efter behandlingen har de kunnat promenera helt fritt, berättar Leif Hjerpe.
Regelbunden träning i förebyggande syfte bör uppmuntras, menar Leif Hjerpe. Det finns undersökningar som klart visar att man bli intelligentare av att träna. Blodgenomströmningen ökar i hjärnan vilket förebygger sjukdomar som stroke och Parkinson.