Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära läsare!


Ölands i Sverige södra udde är berömd bland ornitologer för alla flyttfågelsträck som passerar. Ofta kan man också iaktta arter som egentligen inte alls hör hemma i de stråk som går däröver, och då blir det fart på fågelskåderiet.

En för oss, som inte är ornitologer men ändå nyfikna på vad som kommer flygande, finns en annan minst lika spännande utsiktsplats: Ankomsthallen på Malagas flygplats, Pablo Ruiz Picasso. Nu under hösten har nästan alla våra nordiska ”flyttfåglar” som övervintrar på Costa del Sol landat. En del av ännu okänd art, andra känns igen på gången och rösten, några har lånta fjädrar, men det vet vi ju om, andra kommer för att rugga och sen vara klädda i T-shirt och shorts, andra åter ruggar inte färdigt utan går omkring, eller ännu värre, sitter på restauranger, med bar överkropp. De har också ofta ett särskilt läte. De talar engelska.

Och nog är det ”livat i holken” här. Vädret har varit perfekt efter regnen i början på oktober. Evenemang av olika slag har avlöst varandra. Volvo Masters spelades i Sotogrande. IKEA invigdes i Malaga, Handelsbanken låter sina aktieklippare lyssna till en specialist på ”sax”, (se annons i tidningen), Svante Turesson var här och gjorde succé, Vendela Duclos sjunger ”La Vie en Rose” och andra sånger som Edit Piaff gjort berömda. Det blir på Los Naranjos hon framträder. På tidningen Solkystens årsfest uppträdde Europas främste Elvis Presley-sångare, och den 1 december är det glöggfest i Svenska Magasinets lokaler på Calle Quemada i Fuengirola.

Varför finns det de som stannar kvar i Norden om de inte är tvungna?

Vi på Svenska Magasinet känner oss tvungna, men inte i ett avseende som har med Skandinaviska halvön att göra, Men med Iberiska! I detta nummer av tidningen börjar vår artikelserie om Spaniens historia. Det är Anders Trense som skriver, och alla som läser förmodas bege sig till Alhambra i Granada, Mesquitan i Cordoba och Cadiz, den äldsta staden av alla. Dessutom finns det ett Spanien utanför Andalusien, men det är väl ”överkurs” för oss som bor här. Vad säger Anders?

Vi säger: Gläd Er alla flyttfåglar som återkommit!

Christer Melkerson