Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Det går neråt för ekologiska produkter

Björn Terpstra, jobbar på den svenska livsmedelsbutiken Tre Kronor i Fuengirola
Björn Terpstra, jobbar på den svenska livsmedelsbutiken Tre Kronor i Fuengirola
Allt färre ekologiska produkter säljs i svenska butikskedjor. Trots en undersökning som affärskedjan Coop gjorde, där tre av fyra kunder skulle tänka sig handla ekologiskt, är det endast tre procent som gör det. Så vad är det som gör att vi inte köper mer ekologiska produkter?


Av Konrad Olsson

-Det finns ingen idag som skulle träda fram och säga att ekologisk mat är dåligt, säger Bertil Törestad till Svenska Dagbladet, som är doktor i socialpsykologi.
- Det är en hel vetenskap hur man väljer att exponera varorna i affären. Vet handlaren att ekologiskt säljer dåligt är det svårt att bli uppmuntrad att handla ekologiskt
Vad han menar är att i dagens läge undviker vi att sticka ut från mängden, även om vi framstås som anonyma vill vi följa mönstret.

Bortförklaringar
Bortförklaringar förekommer ofta hos kunder som är för ekologiska varor men inte köper dem. Att utbudet inte är tillräckligt stort eller att det kostar för mycket är en av bortförklaringarna.
Glappet mellan ord och handling är helt enkelt för stort. Oftast krävs det en ny generation för att helt ändra på köp vanorna.

Mera pengar
Svenska Magasinet frågade några Spaniensvenskar vad som är deras syn på ekomat. Björn Terpstra som jobbar på den svenska livsmedelsbutiken Tre Kronor i Fuengirola säger:
-Jag köper inte ekologisk mat. Jag ser det bara som ett sätt för företagen att tjäna mera pengar, dessutom så går svenska matvaror igenom en sådan stor kontroll att det är nästan som ekomat.
-Jag vet inte vad det är för sorts mat som vi köper in hemma, det är frun som sköter inköpen av mat, men jag tror att det är ekologisk mat, säger kunden Conny Olofsson.

Svårare utomlands
-Vi köper in ekologisk mat när vi är hemma i Sverige. Det smakar bättre och så är det inte besprutat med massa gifter, jag äter hellre mat som smakar bättre och inte är besprutat än mat som ser bra ut men är täckt med gifter. Men det är lite svårare när man är utomlands. Då brukar vi köpa mat som ser ekologiskt ut, säger Lena Olofsson.
Den svenska livsmedelsbutiken Tre Kronor har aldrig fått någon efterfrågan på ekologiska produkter av sina kunder. Det kanske visar att Spaniensvenskar inte tänker så mycket på att handla ekologiskt.”Vi köper in ekologisk mat när vi är hemma i Sverige. Det smakar bättre och så är det inte besprutat med massa gifter”, säger Lena & Conny Olofsson
”Vi köper in ekologisk mat när vi är hemma i Sverige. Det smakar bättre och så är det inte besprutat med massa gifter”, säger Lena & Conny Olofsson