Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Gecko: Uppskattad ödla med hår under fötterna

Härom dagen såg jag en geckoödla klättra runt på väggen i hotellet. Jag blev ganska förvånad över att få träffa på den, så jag stannade upp och tog mig en närmare titt på den och gjorde kameran redo, jag hade aldrig tänkt mig att det fanns vilda geckoödlor i Europa


Av Konrad Olsson

När jag kom till redaktionen berättade jag om upptäckten. Det visade sig att geckoödlor är ett ganska vanligt djur som lever i de spanska hushållen, och spanjorerna är mer än glada att låta dem bosätta sig i deras hem.

Lyckobringare
Inte nog med att de äter obehagliga insekter. Carl Münther förklarade för mig att i Spanien är geckoödlor en sorts lyckobringare ifall man har den i hemmet. Jag började förundras över hur ett litet djur som denna ödla kunde ha en sån stor betydelse för människorna här.
-Det finns nog inte så många ödlor i de Spanska hemmen längre, sa Ola till mig. Det föds ju inte så många barn i Spanien…

Köttätare
Geckoödlor tillhör familjen Gekkonidae, och är köttätare. De lever på platser i världen som har ett varmt klimat året om. Deras utseende och färg variera beroende på art, men dem flesta kan man känna igen på deras "gummiaktiga" skinn.
Något som har fångat forskarnas intresse angående geckoödlor är deras tår. Nästan alla geckoödlor har på undersidan av sina tår små hår som är osynligt för blotta ögat (kallas för häftlameller). Dessa små hår gör det möjligt för dem att klättra på nästan vilken yta som hälst och hålla sin fästbarhet genom hela livet, och det är det som intresserar forskare.

Konstgjorda
De vill nämligen kunna göra konstgjorda "geckotår" som skulle fungera som ett slags supertejp. Inte nog med att den kan fästa nästan överallt, i teorin kan en fullvuxen geckoödla på 15cm hålla upp en vikt på 130kg.
Jag satte mig ner och började tänka, kanske skulle jag också skaffa en gecko när jag åker hem.