Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Massage och rätt andningsteknik ökar syresättningen

Agneta Ahlinder Björklund, specialiserad på lungbesvär, med en patient
Agneta Ahlinder Björklund, specialiserad på lungbesvär, med en patient
Nu ska Spaniensvenskarna lära sig att andas rätt. Det hoppas Agneta Ahlinder Björklund, sjuksköterska/distriktssköterska sedan 20 år och specialiserad på lungbesvär. I snart två år har hon brukat den så kallade Lotorpsmetoden. ”Den har gett fantastiska resultat i Sverige och jag har blivit ombedd att komma till Spanien”


Av Ola Josefsson

-Vi  utnyttjar inte våra lungor på rätt sätt. Lungorna fungerar som kroppens reningsverk och vid för hög eller dålig andning blir ”skräpet kvar i kroppen, som då försöker skydda sig genom att reagera negativt på t ex parfym, tobaksrök och starka dofter.
Agneta Ahlinder Björklund besökte Solkusten våren 2007 och fick ett oerhört stort gensvar. Det finns ett stort behov i grupper med astma, kol och patienter med astmalika symtom. Vetenskapliga studier visar att just kombinationen av massage och andningsteknik förbättrar lungkapaciteten.

Förbättrad andning
En vetenskaplig studie på astmapatienter vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg visar att 93 procent av patienterna fick förbättrad andning genom en kombination av massage av andningsmuskler och andningsteknik. Behandlingstekniken går under namnet Lotorpsmetoden.
Till vardags kombinerar Agneta Ahlinder Björklund en halvtidstjänst som distriktssköterska vid en av Stockholms Närakuter med egen praktik i Västerort. Hon är specialiserad på att behandla patienter med astma och andra andningsbesvär.

Vad är Lotorpsmetoden?
-Det handlar om en teknik som bygger på klassisk svensk massage av andningsmuskulatur och att förändra sitt andningsbeteende så att du kan öka din syresättning. Då får du mer kraft och ork i din vardag. Metoden är anpassad för personer som lider av astma, kol och astmaliknande åkommor. Metoden har också haft positiva effekter på doftallergi, stress och panikångest. Även sångare och idrottare har upplevt en avsevärd för bättring av sin lungkapacitet och prestation, säger Agneta.
-Den lär patienten att andas rätt. Detta uppnås genom massage av andningsmuskulaturen samt andningsövningar som patienten kan göra hemma, berättar Agneta.

Smidigheten
Syftet med denna behandlingsmetod är att bryta gamla felaktiga andningsmönster och få upp smidigheten i muskulaturen så att du andas djupare ned i lungorna genom effektiv uttömning av gammal sur luft i botten av lungorna. Metoden hjälper dig även att uppnå en avslappnad och lägre bröstkorg för att förbättra syresättningen i lungalveolerna och att koppla in musklerna i rätt ordning för effektiv utandning.

Resultat
Efter bara 45 minuters behandling blir det resultat. Patienten känner en stor skillnad i andningskapacitet samt känner sig lättad och lycklig över att kunna och våga andas rätt. Värden som förbättras är PEF, som visar lungkapaciteten, andningsexkursion, det vill säga förmågan att andas djupare samt saturation vilket innebär syresättningen.
-Mina förhoppningar är att det positiva gensvaret  och intresset fortsätter vilket isåfall innebär en vidareutveckling av behandlingen, säger Agneta Ahlinder Björklund.
Läs mer på: www.lotorpsmetoden.se


De fick hjälp av Lotorpsmetoden
Agneta Ahlinder har många framgångsrika exempel på Lotorpsmetoden.
En 60 årig kvinna i Spanien med astmalika symtom och grav skolios, använder syrgas dagtid då hon är ute på promenad blev så pass förbättrad att hon ej behövde sina syrgastuber.
En 75 årig kvinna med astma sedan 30 år orkade inte prata i telefon eller gå i trapporna till övervåningen i deras tvåplansvilla, märkte stor skillnad redan efter första behandlingen och sade att hon gått från att andas genom ett sugrör genom att andas normalt.
Ett annat fall var en elvaårig pojke som ej orkade simma eller delta i skolgymnastiken. Efter tre behandlingar hade han simmat 250 m, tagit simborgarmärket samt sprungit tre km i skogen med sina klasskamrater.Massage av andningsmuskler och råd kring rätt andningsteknik
Massage av andningsmuskler och råd kring rätt andningsteknik