Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Resfeber” och EU-Kortet

Glöm inte att din hälsa även är viktig under semester i utlandet, det Europeiska Sjukförsäkrings kortet är en viktig hjälp.


Av Johanna Forssell, C y C Asesoria Legal y Tributaria

EU-Kortet är ett Hälskort som ger dig rätt till nödvändig vård under vistelse i annat EU/EES-land. Kortet är bevis på att du är försäkrad i det EU/EES-land du lever, i tex Sverige, om du hamnar i en situation där du behöver nödvändig sjukvård. EU-Kortet gäller bara den allmänna sjukvården inte den privata.
Ditt EU-Kort är personligt så om du reser med andra familje meddlemmar glöm inte att var och en av dem måste ha sitt eget EU-Kort, samt att man har ett ID som understryker hållaren av kortets identitet.

EU-Kortet gäller sjukvård, läkemedel, provtagning, etc, även vård pga kronisk sjukdom som kräver provtagning och medicinering. Glöm dock inte att det handlar om nödvändig vård, använd inte ditt EU-Kort om vården kan vänta tills du kommit hem.
Ditt EU-Kort ger dig rätt till sjukvård på samma villkor som befolkningen i det land du vistas i, dvs om man normalt i det land du befinner dig i betalar en patientavgift så måste även du göra så. Det existerar även land där du personligen måste betala hela vårdkostnaden och sedan be om ersättning från landets motsvarande Försäkringskassa.

Glöm inte att beställa kortet i god tid innan avresa, EU-kort från Sverige beställer du från Försäkringskassans websida, Försäkringskassans Service telefon 020-524 524, om du ringer utanför Sverige är nummret 0771-524 524, eller något av Försäkringskassans kontor i Sverige.
EU-Kort (Tarjeta Sanitaria Europea, TSE) från Spanien för de som har täckning från spanska försäkringskassan (Seguridad Social), beställer du från Centro de Atención e Información de la Seguridad Social, CAISS.