Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Gibraltar: 2,5 företag per invånare

Situationen i Gibraltar är mycket speciell och den senaste tiden granskas systemet noga av de europeiska medlemsstaterna och får titt som tätt hård kritik. Gibraltarbankerna har numera skyldighet att rapportera till det land som du är skriven, exempelvis Spanien eller Sverige. Möjligheten att ”gömma saker” genom att skapa offshorebolag har minskat.


Det kan finnas skäl att granska flera upplägg på investeringar som Gibraltarbolag erbjuder. Det finns exempel på folk som har spenderat massor med pengar på upplägg som inte fungerat.
EU trycker allt hårdare på Gibraltar, sedan ett flertal år är det exempelvis redovisningsplikt även för Gibraltarbolag på Gibraltar. De lagar som kom för ett antal år sedan tvingade de som hade sin fastighet via Gib-bolag att angiva slutägaren till bolaget, annars betala en avgift på tre procent.
Det fick till följd att en del överlät Gibraltarbolaget som aktiekapital fastigheten till ett spanskt S.L. bolag. Åter andra löste upp bolaget och satte fastigheten i sitt eget namn.
Fakta är att Gibraltars 6,5 kvadratkilometer har 30.000 invånare och 75.000 registrerade bolag. Trots att inga officiella uppgifter finns tyder en del på att vissa bolag har som enda aktivitet att ”tvätta” pengar.
I ren teori betyder ”off shore” endast att bolaget är registrerat i ett land där de inte har rätt att vara verksamma och alla transaktioner måste ske i andra land.
Enligt uppgifter i medier har vissa företag som är registrerade i Gibraltar viss anknytning till brottslig verksamhet i Spanien och resten av Europa.