Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Tveksamma nyheter kring Gibraltar

När Gibraltar omnämns i svenska medier handlar det ofta om turistmål eller skumraskaffärer. Gibraltars ryckte i den stora affärsvärlden är många gånger skamfilat. När Svenska Magasinet söker i ett svenskt mediaarkiv kan det bli så här:


”Det var till Gibraltar som svenska myndigheter lyckades spåra svarta löner till hockeyspelare i Frölunda. Det handlar om svarta löner till spelare, bolag i skatteparadis och pengar som försvann i misslyckade optionsaffärer. Spelarnas löner gick in på bankkonton i Gibraltar och här fanns också en mystisk kvinnlig VD, spindeln i nätet”.

”Monacosvensken Henrik Stigell, tidigare fondmäklare hos Erik Penser, dömdes i går till tre års fängelse för grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Stigell, som anlitat en bulvan i Gibraltar, ska ha gömt undan 130 miljoner kronor i inkomster. Den tidigare fondmäklaren Henrik Stigell, som grundade it-bolaget Drax och som nu dömts till tre års fängelse, har använt sig av anonyma off-shorebolag på liknande sätt för att undkomma skatt. Genom en så kallad "trustee" i Gibraltar som stått för det formella ägandet har han försökt kringgå reglerna”.

”Ett bemanningsföretag i Malmö med specialitet att hyra ut läkare till landstingen slussade huvuddelen av läkarnas inkomster till konton i skatteparadiset Gibraltar”.

”Över 500 personer har hittills fastnat i Skatteverkets stora kontokortsrazzia. Det handlar om personer som stoppat undan pengar utomlands men använder dem på hemmaplan via kontokort. Kontrollen startade med att Skatteverket hämtade hem uppgifter för runt 100.000 kontokort utfärdade i skatteparadis som Cayman Island, brittiska kanalöarna, Gibraltar, Luxemburg och Schweiz och som använts för köp och kontantuttag i Sverige. Uppgifterna om kortaffärerna jämförs med personernas deklarationer och andra uppgifter som Skatteverket har”.

”Operation "Vitval" har slagit till på spanska solkusten, Costa del Sol. Det är den hittills största polisaktionen i Spanien mot internationell penningtvätt och maffia. Svarta pengar har tvättats vita med hjälp av bulvanbolag i olika skatteparadis, främst Gibraltar”.

”Monika Lindström fick en faktura på 299 kronor hemskickad - enbart efter att ha svarat på ett sms med mobilen. Vodafone gick nyligen ut med en varning för den så kallade chattsms-tjänsten. Tjänsten och internet-sajten chattsms.com drivs av företaget Tullin Ventures Ltd. Bolaget har angett sin adress till Victoria House, Main Street, Gibraltar - en klassisk adress för så kallade off-shore-företag, som används för att slippa undan skatt”.