Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Taxfreeflaskor eller inte taxfreeflaskor – det är frågan

Handlar du ett par flaskor i butiken på Málaga flygplats se till att taxfreebutiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet
Handlar du ett par flaskor i butiken på Málaga flygplats se till att taxfreebutiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet
Sedan den 6 november 2006 är det slut med alkoholhaltiga drycker i handbagaget. Däremot går det utmärkt att köpa flaskor i taxfreebutiken bakom säkerhetskontrollen


Av Ola Josefsson

Det kan uppstå problem om du reser från Spanien till Sverige via ett land utanför EU som exempelvis Norge. En svensk kvinna på väg från Málaga till Stockholm via Oslo fick lämna ifrån sig flaskan vid säkerhetskontrollen i Oslo.

Förslutit påsen
Kristin Ohlén vid Luftfartsstyrelsen säger till Svenska Magasinet:
-Vid resa Málaga - Oslo - Stockholm gäller samma regler som vid resa Malaga - Arlanda med byte av flygplan för fortsatt resa i Sverige eftersom även EES-länderna ingår i reglerna.
-Du får ta med de vätskor du köpt i butiker efter säkerhetskontrollen i Málaga. Detta förutsatt att butiken du köpt varorna i har förslutit påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet. Du ska också visa upp ett kvitto på det du köpt och inköpet ska ha skett de senaste 24 timmarna när du går igenom säkerhetskontrollen i Oslo.

Undantag
Men observera att det finns undantag vid resor från Luxemburg och Budapest (Ungern):
Om du reser från Luxemburg eller Budapest och byter flygplan i Köpenhamn för fortsatt resa till exempel till Sverige, kan du inte handla vätskor i taxfree-butiker efter säkerhetskontrollen i Luxemburg eller Budapest. Detta eftersom du när du byter flygplan i Köpenhamn genomgår en ny kontroll och då blir av med eventuella vätskor du köpt i taxfree-butiker i Luxemburg. Detta gäller även om vätskorna ligger i en försluten taxfree-påse.
Tänk på att länder världen över successivt inför begränsningar avseende vätskor i handbagaget. Dessa regler kan i detaljer skilja sig jämfört med de som tillämpas inom EU. Luftfartsstyrelsen råder alla därför att ta reda på till exempel vid ankomsten vilka regler som gäller vid hemresan.

Dator
Att resa med dator blir allt mer vanligt. Vid Málaga flygplats som på många andra flygplatser ska datorn plockas ur väskan och placeras separat i en plastback som går genom röntgen. I en del fall har säkerhetspersonalen önskat att datorn ska startas upp.
Även skärp, i en del fall skor eller kängor, har fått placeras i en låda som går genom röntgen, liksom plånbok, nycklar och mobiltelefon.
Väl i flygplanet har en vissa flygbolags kabinpersonal som exempelvis Spanair/SAS bett om att flaskor ska förvaras under stolen och inte i bagageutrymmet ovanför sittplatserna.


Bakgrund till de nya reglerna
Frågan om begränsning av vätskor i handbagage aktualiserades av händelserna i Storbritannien under augusti 2006, där terrorhandlingar planerades och flytande sprängämnen skulle användas.
Sverige, Spanien och övriga EU-länder har gjort en riskbedömning och gemensamt kommit fram till att åtgärder måste vidtas för att hantera riskerna med flytande sprängämnen.
Därför har en ny EG-fördning beslutats, "Kommissionens förordning (EG) nr 1546/2006 av den 4 oktober 2006 om ändring av förordning (EG) nr 622/2003 om åtgärder för att genomföra gemensamma grundläggande standarder avseende luftfartsskydd".
Arbetet med att ta fram de nya reglerna har skett med resenärernas bekvämlighet och den operativa driften på flygplatsen i åtanke, dock utan att detta fått påverka säkerhetstandarden.
Källa: Luftfartsstyrelsen