Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Manuel är Nueva Andalucias egen lokala ICA-handlare

Manuel Pinedas har varit handlare i Nueva Andalicia i snart ett kvarts sekel
Manuel Pinedas har varit handlare i Nueva Andalicia i snart ett kvarts sekel
I 22 långa år har Manuel Pineda varit handlare i Nueva Andalucia. Hans butik kallas ”svenskaffären” i folkmun, här finns ett brett sortiment av svenska och skandinaviska varor.


Av Ola Josefsson

-Här finns det mesta som svenskar söker, och är det något som saknas beställer jag det, säger Manuel Pineda som tillsammans med fru och dotter står i butiken.

Hjortronsylt…
På butikshyllorna hittar vi svensk choklad, hjortronsylt, enbärsrökt salami, mjukost, Kalles kaviar, Frödings ostkaka, mums-mums, herrgårdsost plus mycket annat. Det känns som att besöka en ICA-handlare i vilken svensk stad som helst, med den skillnaden att här säljs lite alkoholstarkare drycker dessutom…
-Det händer att kunder lämnar in tomma paket på varor som de önskar att jag ska beställa, säger Manuel vars butik är en av de större utlämningsplatserna när Svenska Magasinet kommer från tryckeriet.

Barnfamilj
I butiken träffar vi Lisbeth Mörbäck som tillsammans med sin familj varit bofast i Nueva Andalucia sedan 1973. Till skillnad mot majoriteten av pensionerade svenskar som flyttade till Spanien på den tiden var Mörbäck pionjärer som barnfamilj.
-Vi gillade verkligen området sedan första besöket, framför allt för barnens skull, säger Lisbeth.
Barnen, 7 respektive 13 år, var till en början svenskar men sedan har de blivit alltmer spanjorer. De har integrerat sig, gift sig, bildat familj och bor kvar i Marbella kommun.

Parkeringsproblem
Fortfarande är Nueva Andalucia en fin idyll även om det har blivit mer människor och fler bilar. Det blir att leta efter parkeringsplats, menar Lisberth Mörbäck.
-Det kan vara svårt att promenera då många parkerar på trottoaren. Det tycker jag är dåligt.
På fritiden blir det utflykter eller besök på någon spansk krog. Äter svenskt, det gör vi bäst hemma, menar Lisbeth.
Självklart, tänker jag. Med Manuel Pinedas lanthandel och hans svenska varor är det lätt att smälla ihop en svensk lunch i hemmets lugna vrå.Butiken på 1970-talet
Butiken på 1970-talet