Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Gudrun vill ersätta Kungen med en Prinsessa

Bort med kungen och sätt ditt Pippi Långstrump på svenska mynt - den uppmaningen kommer från Gudrun Schyman i Republikanska föreningen. Vad inte förre vänsterpartiets ledare tycks veta är att Pippi Långstrump är prinsessa, hon vill bara byta bort en kunglighet mot en annan…


Av Ola Josefsson

Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s), ordförande i republikanska föreningen och dess styrelsdeledamot Gudrun Schyman vill ha bort alla kungligheter från de svenska mynten. De riktar uppmaningen direkt till Riksbanken. Republikanska föreningen är partipolitisk obunden och verkar för införande av republik.
Föreningen ser hellre Astrid Lingdren på ena sidan myntet och någon av hennes figurer t ex Pippi på baksidan.

”Hoppade av…”
I en intervju i programmet Frukost med Ulf Ekegren på Kustradion 105 på Costa del Sol hävdar Gudrun Schyman att Pippi Långstrump inte är Prinsessa!
-Hon åtog sig aldrig det, hon hoppade av det får man väl ändå säga…, säger Gudrun vars mål är att avskaffa det Svenska Kungahuset med dess Kung, Drottning, Prins och Prinsessor…

Negerkung
Enligt Astrid Lindgrens barnbok ”Pippi håller kalas” som Svenska Magasinet har lusläst framkommer det att Pippis Pappa är negerkung över Kurrekurredutterna på Kurrekurreduttön. I boken utropar Pippi med stor glädje:
-Hurra! Då blir jag ju Prinsessa”.
I barnboken ”Pippi flyttar in” säger Pippi: ”Han är en negerkung, min pappa”. Uppgifter som har gått Gudrun Schyman obemärkt förbi.

Opinionsbildning
-Vi samlar människor för opinionsbildning omkring statsskicket i Sverige . Vi tycker inte att ett modernt land ska ha monarki, vi tycker att det rimmar illa med de demokratiska värderingarna. Det är fel när positioner och poster går i arv, säger Gudrun Schyman.
Ett led i hur monarkin tar sig i uttryck är att kungen finns med på kronan, vilket inte Republikanska föreningen tycker är nödvändigt. Det finns många andra människor inom vetenskap och forskning som har betytt mycket för utvecklingen som kunde vara med på mynten eller inom litteratur och kultur i bred bemärkelse.

”Selman”
I Kustradion 105 utdelar Gudrun Schyman en känga åt Nobelkommittén:
-Hon borde fått Nobelpriset för länge sedan, om det inte var barnlitteratur som hon höll på med…
När Gudrun Schyman får frågan om hur realistiskt det är med att ha Pippi på svenska mynt, tvekar hon.
-Vi har gjort det här uttalandet mest för att väcka debatt i frågan. Men vi har ju tagit steget från att bara ha kungligheter på sedlar. På 20-sedlarna har vi ju exempelvis Selma Lagerlöf. Det har ju blivit väldigt populärt, den kallas ju för Selman, den här sedeln…