Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Allsvenskan går före Champions League för Elfsborg

Guldtränaren Magnus Haglund drillar sina fotbollspelare. ”Vi måste bli 15 procent bättre i år för att kunna försvara vårt SM-guld”
Guldtränaren Magnus Haglund drillar sina fotbollspelare. ”Vi måste bli 15 procent bättre i år för att kunna försvara vårt SM-guld”
Ett överexponerat intresse samtidigt som svensk klubblagsfotboll aldrig någonsin har presterat sämre resultat. Allsvenskan i fotboll tillhör numera gärdsgårdsserierna i den stora fotbollsvärlden resultatmässigt. Samtidigt är Allsvenskan het publikt.


Av Ola Josefsson

Den heter Allsvenskan men borde i sanningens namn gå under namnet ”Halv-svenskan”. Allsvenskan i fotboll är numera en angelägenhet för knappt halva Sverige. Men säg inte det till en skåning, västsvensk eller stockholmare.
Fotbollsallsvenskan lever på grund av sina derbymatcher i Skåne, Göteborgsregionen och huvudstaden. AIK från Solna är Allsvenskans mest nordliga lag. Norröver är terrängen orörd sett med Allsvenska ögon 2007.

Injektion
I Stockholm, Skåne och i viss mån Västsverige är det lapp på luckan. Elfsborg comeback på segertronen bröt sviten med fem storstadslag som svenska mästare. Tacka Borås Arena för det.
-Det blev en injektion för hela Borås och Elfsborg, både sportsligt och ekonomiskt. Framför allt ekonomiskt vilket gav ett lyfte så att vi kunde investera i spelare, säger guldtränaren Magnus Haglund.
Publiksnitt på 12.000 och spänning in i det sista skapade guldyra i Borås. Intresset lär hålla i sig – och öka.
-2007 blir riktigt tufft, alla vill slå oss. Det är svårt att försvara ett SM-guld. Jag tror att vi måste bli 10 till 15 procent bättre i år, analyserar tränaren.

Fokus på Allsvenskan
Spelartruppen är intakt från ifjol, plus ett par nyförvärv. Även om kvalet till Champions League borde vara den stora moroten i sommar för Borås-laget koncentrerar man sig i första hand på Allsvenskan.
-Här tycker vi många lag har gjort fel. De har fokuserat för mycket på Champions League och när kvalet har misslyckats har spelet i Allsvenskan rasat samman. Vi tänker göra tvärtom, försvara SM-guldet blir det viktigaste, om vi sen lyckas i kvalet är det en extra bonus som inspirerar, säger assisterande tränaren Peter Wettergren.

La Manga
Redan i början av mars väntar kvartsfinalspel i Royal League, därefter väntar nyinstiftade Supercupen då Elfsborg som svenska mästare möter vinnaren i Svenska cupen, Helsingborgs IF, på hemmaplan. I påskhelgen drar Allsvenskan igång.
Förutom träningslägret i Manilva väntar ytterligare ett läger plus två matcher i La Manga i slutet på februari. Det blir en några träningsmatcher mot internationella lag under försäsongen. Kanske är det en del i Elfsborgs satsning inför kvalet till Champions League även om man vill tona ned det som den stora satsningen under året, Allsvenskan går före…
Under en vecka slipade svenska mästarna i fotboll, IF Elfsborg från Borås, på formen vid träningslägret på Doña Julia nya träningsanläggning i Manilva kommun.

Har ni lämnat gamla klassiska Ryavallen för gott?
-Å nej, faktum är att vi tränar där inför bortamatcherna. Vi har ju konstgräs på vår nya arena men de flesta allsvenska arenor har naturgräs. Därför väljer vi att träna på Ryavallen inför bortamatcherna, säger tränare Magnus Haglund.
Fotnot. Ryavallen var VM-arena under fotbolls-VM 1958. Två matcher spelades där, Sovjetunionen slog Österrike med 2-0 och Österrike och England spelade 2-2.Anders Svensson kom till lägret i Manilva från landslagets Sydamerikaturné
Anders Svensson kom till lägret i Manilva från landslagets Sydamerikaturné