Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

El Pascuero

Vad är det för växt med små gula blommor som översvämmar planteringarna nu före jul? Om jag säger att den har stora röda högblad så förstår ni att det är julstjärnor jag menar


Av Lennart Ekman

I början av 1800-talet var doktor Joel R Poinsett från Charlestone, South Carolina amerikansk ambassadör i Mexico och fascinerades av en törelbuske med stora röda blad. Doktor Poinsett introducerade den i USA och den fick sitt latinska namn efter honom, Poinsettia, med det passande tillnamnet pulcherrima, den vackra.

1964 som blomkruka
Christmas Flower kallas den på engelska trots att blommorna är ynkligt små och gula; en röd ståndare och gula hängande honblommor, allt i en skål av små nektarblad. Högbladen kan vara krämfärgade eller vita också.
Pascuero, Flor de Pascua, Estrella de Navidad heter den på spanska och är egentligen en stor buske på tre, fyra meter, som blommar just till jul.
1964 utvecklades en Mikkelsen poinsettia för blomkrukor och så satte stordriften igång. För att tämja busken och ha julstjärnorna klara lagom till jul får de stå i mörker 14 timmar per dygn i två månader och dessutom behandlas de med kemikalier som hindrar tillväxten.

Känslig stjärna
Julstjärnan är känslig. Den tål inte häftiga värmeväxlingar, den vill ha ljust och fuktigt och den gillar inte drag eller för hög innetemperatur.
Efter jul går det bra att klippa ner poinsettian hårt och sätta ut den i trädgården på ett soligt ställe så får man en stor grann buske. Men se upp för den giftiga mjölksaften som alla törelväxter har.

Avföring…
I Mexico trivs fåglarna gott i julstjärnan dit insekterna dras till de vackra högbladen och därmed till nektarn i blommorna. Indianerna kallade busken för Cuitlaxochitl, exkrementblomman ungefär. Det hörs nästan på namnet! Fåglarna lämnade mycket avföring efter sig som därmed satte fart på nya buskar som tycktes växa upp ur spillningen.
I vår värld satte julstjärnan fart på en miljardindustri som snart pågått i 50 år.