Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Offentlighetsprincipen i Spanien

Häromdagen blev jag ombedd av en svensk klient, som dömts till ett mycket långvarigt fängelsestraff i Spanien, att kontrollera vad hans spanska advokat anfört för skäl för prövning av hans sak i Högsta domstolen. Hans offentliga försvarare hade vägrat honom att få del av överklagandet.


Av Advokat Göran Rise

Jag började med att försöka få ta del av överklagandet hos Högsta domstolen, men det gick inte eftersom det var endast en ”mindre” krets som hade rätt att ta del av handlingarna i målet, även om jag uppgav mig såsom ombud för den dömde.
Jag tillskrev då den offentlige försvararen, som inte alls ville befatta sig med mig, utan hänvisade till ”vår” gemensamma klient!

Vid min förfrågan om han kunde ha godheten att översända sitt överklagande, fick jag svaret att det var helt omöjligt, eftersom jag då kunde utnyttja hans kunskaper i andra fall. Han tänkte minsann inte lära mig något!

Kan detta verkligen vara sant?
Ja, tyvärr.

Jag tog därefter kontakt med en annan mycket välkänd advokatbyrå i Spanien och fick då beskedet att detta inte alls var konstigt! ”Du får ta seden dit Du kommer” var rådet.
Självklart går jag vidare.
Skam den som ger sig och som är van vid den svenska offentlighetsprincipen.