Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Elena Nevado – dramatik och färger

Elena Nevado med spansk pappa och svensk mamma är en av kustens mest färgsprakande och dramatiska konstnärer. Hon besöker USA regelbundet där hon även har haft utställningar. Nu väntar vi på hennes första utställning på Solkusten


Av Ola Josefsson

-I USA är allt tillåtet inom konsten. Och folk uppskattar ofta mer starka färger med mycket fantasi, säger Elena Nevado som bor på Costa del Sol stora delar av året.
När Elena åkte till Santa Fe i New Mexico första gången var det som att hamna i en " explosion av färger". Det har inspirerat henne mycket och framförallt gett henne en frihetskänsla att måla utan regler eller metoder.
-Det är också lättare att sälja konst i USA. Amerikanarna ser det som en nödvändighet och självklarhet att ha original konst på väggarna och är orädda att spendera 3.000 dollar på en tavla.

Priserna på Elenas verk blev satta av gallerierna, den minsta tavlan blev såld för 400 dollar och den största tavlan gick för 7.000 dollar. Priserna ökar ju mer känd man blir.
Elena Nevado finner å andra sidan Europa mer "gammaldags och seriös" där folk föredrar en lite lägre profil och matta färger.
-Jag har inte riktigt börjat exploatera Europa ännu, USA har tagit all min tid hittills. Så småningom satsar jag på Sverige och England och jag har även påbörjat den Andalusiska hästserien för den Spanska marknaden. När jag tänker på Sverige så blir det automatiskt att jag ser älvor och tomtar som dansar omkring i den djupa skogen, och det har jag faktiskt stor lust att mala också…

När Elena vistades mycket i Sverige i början av 2000-talet var stilen mer detaljerad, ofta i mörkare färger och djupa tankar. Resorna till USA har inspirerat till vildare färgkombinationer med indianer, örnar och hästar.
Spanien har också satt mycket prägel med barockstil och mycket blått som havet, tjurfäktningsdetaljer och de Andalusiska hästarna. Påfåglar är en symbol för kärleken. Om det finns en skadad påfågel i min tavla betyder det att en kärlek har dött.