Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej Läsare: Blekfis och vandrande albyl!

Å vad härligt, nu blir det snart semester! Den spanska semestermånaden är här, augusti. Man kan ju tro att Sverige är det enda landet som saktar farten och bommar igen fullständigt, men så är inte riktigt fallet. Augustimånad är den då merparten av spanjorerna stämplar ut och tar semesterledigt. Om man nu inte tillhör de som livnär sig inom turistnäringen förstås, för då blir det minsann ingen lat sommar.


Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

Det räcker att man tar motorvägen in till självaste Málaga så blir man snart varse tillströmningen av turister då flygplanen bokstavligt talat hänger på rad i luften för att flyga över och landa. Siffran 15 miljoner turister varje år som landar på Pablo Picassoflygplatsen känns därmed inte alls overklig. Det är påtagligt att Costa del Sol är ett populärt turistmål. Turister som törstar efter värme och sköna dagar i solen.

I år hade jag tänkt lära mig av tidigare års erfarenhet genom att bygga solbrännan med förstånd. Blekfis och med en hudton i likhet med en vandrande albyl får man vara försiktig i den spanska solen, även om jag faktiskt gillar dess brännande värme. Sol, sommar och semester kan annars lätt bytas ut mot sveda, värk, tomatfärg och skinnömsning. Och det har hänt mer än en gång där framför spegeln att jag ställt mig frågan.... undrar hur många skinnlager i pannan som gått åt genom årens lopp?

Skämt å sido, naturligtvis använder även jag solfaktor, men har blivit allt mer skeptiskt till det jag läser om hur bra de egentligen är och hur mycket de faktiskt skyddar. Under senare år har jag därför hittat mitt eget ”solskyddsmedel” i kolloidal silver på sprayflaska. Om jag bara kommer ihåg att behandla mig själv både innan och efter vistelse i solen lyckas jag alltid hålla mig från att se ut som en solstekt tomat som ömsar skinn. Jag blir faktiskt lätt gyllenbrun. Sköt om dig i solen och ha en fin sommar!