Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Upptäck Spanien: León Spaniens matstad 2018

Léon är klar etta vad gäller antalet barer i Spanien. Ett av favoritstråken är Barrio Romantico.
Léon är klar etta vad gäller antalet barer i Spanien. Ett av favoritstråken är Barrio Romantico.
Den vackra historiska staden León är Spaniens matstad 2018 eller Capital Española de la Gastronomía. 


Av Ola Josefsson

León är min egen favorit i Spanien när det kommer till landets bästa tapaskvarter. Calle Laurel i Logroño, San Sebastian eller Bilbao i Baskien, Burgos, Málaga eller Madrid. Alla har kända tapaskvarter där jag går från tapasbar till tapasbar. Tittar, doftar och dricker gott vin från distriktet Bierzo som ligger strax utanför León. Äter med både ögon och mun.

León är nummer 1. I Spanien finns det 101.397 barer enligt uppgifter från Federación Española de Hostelería y Restauración. Det betyder att det i genomsnitt i Spanien finns 2,8 officiella registrerade barer per tusen invånare. I förhållande till sin storlek är León klar etta: Här finns det 5,03 barer per tusen invånare.

På varsin sida om huvudgatan Calle Ancha ligger Barrio Romantico (min favorit) och Barrio Húmedo (plaza de San Martín) med berömda matställen som El Besugo, El Tizón, La Balconada, La Gitanao och La Pintona. Två berömda tapaskvarter i samma stad. Några stenkast bort ligger katedralen, ett av de främsta exemplen på gotisk arkitektur i Spanien.
 
Katedralen är ett exempel på gotisk arkitektur i Spanien.
Katedralen är ett exempel på gotisk arkitektur i Spanien.
Besök gärna Museo Gaudi och Casa Bottiner.
Besök gärna Museo Gaudi och Casa Bottiner.

Barrio Húmedo.
Barrio Húmedo.

León är en av Spaniens kallaste städer under vinterhalvåret. Folk är välklädda och påklädda. Från mitten av juni till mitten av september är det varmt, eller kanske mer åt det heta hållet.

I León arrangeras inte mindre än 150 matevenemang under 2018. Och glöm inte heller att besök Museo Gaudí och Casa Botines.

León satte nytt världsrekord i Guinness rekordbok i maj månad när 283,1 kilo spanska serranoskinka skars upp. Det blev till slut 230 kilo serrano som täckte ett 40 kvadratmeter stort område.

Avstånd från Madrid: 337 km

Läs mer på:
capitalespanoladelagastronomia.es