Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Se Benalmádena Costa från ovan

Från tivoli i Arroyo de la Miel går linbanan Teleférico 2,6 kilometer upp till berget Calamorro, 771 meter över havet.


Av Ola Josefsson

Det kostar 14 euro per vuxen att åka tur och retur. Uppe på bergstoppen är det uppvisning med rovfåglar varje dag klockan 13. Här finns vandringsleder. Bra skor är en fördel att ha med sig. 

Svensk konstnär från Jönköping vid Plaza España
Den svenske bildkonstnären, grafikern och skulptören Owe Pellsjö, född 25 oktober 1937 i Jönköping, död 25 augusti 2011, har gjort denna vackra väggmålning på Plaza España i Arroyo de la Miel.
Pellsjö utbildade sig bland annat vid Konstakademin i Madrid. Från mitten av1950-talet besökte han Spanien och var också bosatt i Barcelona.

Nu kan du betala din parkering via app
Benalmádena kommun har sedan 14 november infört parkeringsbetalningssystemet i den blå zonen med hjälp av appen ”Telpark” där du betalar för exakt tid.
Appen är utrustad med ett larmsystem som varnar när parkeringstiden är på väg att gå ut. Men du behöver inte gå till bilen för att förlänga parkeringstiden. Det gör du via appen. Och om du har glömt bort var du parkerade bilen hittar du den med hjälp av appen som kombineras med GPS.
Betalningssystemet finns i över 70 spanska städer däribland Málaga och Fuengirola. Att det nu införs i Benalmádena beror på ett avtal mellan det klommunala bolaget Provise-Benamiel och Dornier som ingår i företagsgruppen Empark som har utvecklat parkeringstjänsten.


 

Svensk konstnär från Jönköping vid Plaza España i Arroyo de la Miel
Svensk konstnär från Jönköping vid Plaza España i Arroyo de la Miel

Chare – framstående offentligt sjukhus
Benalmádenas lasarett Chare (Centro Hospitalario de Alta Resolución de Especialidades) har under de senaste tio åren behandlat 500.000 akutärenden och 35.000 operationer. 90 procent av patienter har enligt undersökningar varit mycket nöjda med vården.
Chare i Benalmádena är ett mycket framstående offentligt sjukhus som utför titthålsoperationer där patienten släpps ut samma dag eller nästa dag. Sjukhuset har mottagit flera utmärkelser.

Vincci Selección Aleysa i Benalmádena bästa lyxhotellet
Webbportalen Trivago har utnämnt hotellet Vincci Selección Aleysa i Benalmádena till bästa lyxhotellet i Spanien. Utnämningen är en fjäder i hatten för hotellet och personalen då den baseras på hotellgästernas åsikter.
Vad resenärer och hotellgäster anser har blivit en avgörande faktor för många när de söker övernattning och hotell. Webbportalen Trivago har återigen belönat de anläggningar som får högsta betyg.
Vincci Selección Aleysa Boutique & Spa i Benalmádena har lyckats återupprepa tidigare utmärkelser och fått pris som det bästa lyxhotellet i Spanien. Med sitt utsökta läge precis vid havet, utbud och personlig service röner hotellet stor uppskattning.
Efter Benalmádena kommer två hotell i Barcelona: Plaça Reial på la Rambla och Mercer Hotel i de gotiska kvarteren Barri Gòtic.