Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Saltterapi för hästar

Salt terapi kallas även Haloterapi. Halos betyder salt på grekisk


Av Madeleine Öberg

I östra Europa och Finland finns en lång tradition av saltbehandlingar för människor. Haloterapi används för att behandla astma och andra luftvägsbesvär, förkylningar, inflammationer och hudbesvär bl. a.

Nu finns metoden tillgänglig även för hästar här i Malaga-provinsen.

"Vi hjälper hästar att må bra och prestera bättre", säger holländska Marly van den Reek. Och behandlingen är enkel, en maskin pumpar ut torrsalt i luften som hästen andas in. Salt har naturliga antiinflammatoriska, antibakteriella och antiseptiska egenskaper.

Det ersätter inte eventuell medicinsk behandling men är ett utmärkt komplement som kan påskynda läkeprocessen.
Saltterapi används för många tävlingshästar på toppnivå som en hjälp vid återhämtning efter tuffa prestationer. Metoden är super bra för dessa hästar som reser mycket, stallas på olika platser, träffar andra hästar och kontinuerligt utsätts för olika bakterier, stoft etc. Flera av de bästa, största kapplöpningsstallen i Storbritannien har installerat egna saltrum där hästarna varvar ner efter loppen.Saltterapi fungerar från insidan och ut genom att luftvägarna rensas från slem och syreupptagningen maximeras vilket hjälper hela kroppen att fungera bättre. När hästen genomgår saltterapi landar en del av saltet på hårremmen vilket även hjälper till från utsidan.
Många hästar i södra Spanien har stora problem med klåda och den starka solen, mycket damm och stoft i luften gör inte saken lättare.

"Vi har framgångsrikt hjälpt många hästar framför allt med hosta och klåda", berättar Marly som erbjuder individuellt anpassade vårdpaket för just din häst. > Läs mer på www.equine-salt.com