Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fisk och skaldjurssoppa

Lättlagad rätt där det viktigaste är buljongen vilket är det vi börjar med.


400 gr marulk (rape)
400 gr kummel (merluza)
2​00 gr musslor (almejas)
200 gr räkor
300 gr morötter
300 gr gul lök​
​2 purjolökar
4 skivor bröd (lantbröd passar bra)
3 tomater
1 glas konjak
1 marulkshuvud​
Salt, persilja och vatten

Häll 2 liter vatten i en stor kastrull och låt koka upp. När vattnet kokat upp sänker vi värmen till hälften och lägger ner det rensade marulkshuvudet, en skivad purjolök och alla räkskal.

Salt och peppar efter smak och låt sjuda 20 min. Ta upp alla  ingredienser och ställ buljongen åt sidan.

Skär i bitar gul lök, purjolök och morötter. Hetta upp lite olivolja i en vid gryta. Sänk till medelvärme och börja med att fräsa gul lök i 5 min och tillsätt sedan morötter och purjolöken. När de fått färg och börjar mjukna tillsätter ni konjaken och ökar värmen för att reducera alkoholen.

Lägg i brödskivorna så att de blir mjuka. Under tiden rensa merluza och rape, skär i bitar. Skär tomaterna i klyftor, ta ur frön och mosa till en pasta, tillsätt lite vatten och blanda ordentligt. Häll i grytan tillsammans med riset. Rör om och låt puttra ihop i 10 min. Slå över buljongen vi kokat tidigare halvvägs upp i grytan. Beroende på vilket ris ni använder, kan det absorbera buljongen snabbt, håll koll på detta och späd med mera buljong.

Låt puttra i 10 min, höj värmen och när det kokar upp lägger vi ner rape, merluza och räkor. Låt koka 5 min, tillsätt musslorna och låt koka ytterligare 5 min. Låt soppan stå och dra i 10 min och vid servering klipp över lite persilja.