Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Skydda dina ögon när du sportar

Enligt Moorfields ögonsjukhus i England är sport och fritidsaktiviteter den största orsaken för olycksfall på ögon hos barn. Det är mer förekommande för äldre barn och pojkar men kan nästan alltid undvikas genom användning av korrekt utprovade skyddsglasögon.


Högrisksporter och aktiviteter inkluderar allt som har med små snabba projektiler att göra, luftgevär eller paintball, basket, softboll, hockey, squash, paddel, boxing, kampsporter och golf. Cykling anses också vara högrisk aktivitet p g a risken för damm, flugor och flis från vägbeläggning landar i ögonen.

Detta är ett allvarligt ämne som sportförbund, ögonspecialister och intresseorganisationer diskuterar världen runt. I USA uppmanar National Eye Institute föräldrar och managers att uppmuntra användandet av skyddsglasögon inom sport, eftersom ögonskador är den ledande orsaken till blindhet bland barn i USA och de flesta skador bland skolbarn är sportrelaterade. 90 % av sportrelaterade skador kan undvikas genom användning av skyddsglasögon. Vanliga glasögon, kontaktlinser och solglasögon skyddar inte mot skador på ögonen. Skyddsglasögon bör användas ovanpå dessa.

Skyddsglasögon är gjorda av superstark polykarbonat som är 10 ggr starkare än andra plastprodukter och reducerar inte synförmågan. Alla barn som utövar sport borde använda skyddsglasögon. Specsavers rekommenderar att barn och vuxna som utövar någon högrisk aktivitet bör använda skyddsglasögon. De varnar glasögonbärare att vara försiktiga eftersom glass kan krossas och orsaka allvarliga skador.

Sportglasögon bör följa konturerna av ditt ansikte omlott, vara av robust design och ha polykarbonat lins. Vid utomhussport bör en färgad lins med UV skydd användas.

För frågor och råd ang olika typer av bågar och glas att använda vid utövande av sport, är det bäst att rådgöra med din lokala optiker. De har olika lösningar beroende på ditt behov för att skydda dina ögon. Besök www.specsavers.es där du hittar din närmaste butik.