Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Månadens närproducerade vintips

Botani Garnacha 2015
Botani Garnacha 2015
Vi är privilegierade som kan handla närproducerade viner på kusten som bara blir bättre och bättre. Jag får ofta frågor om bra viner från närområdet. Den här gången rekommenderar jag ett rödvin, samt två vita som är lämpliga att dricka till fisk, skaldjur eller varför inte Huelva-räkor under varma höstdagar.


Av Ola Josefsson

Botani Garnacha 2015

Botani Garnacha 2015 produceras av Bodegas Jorge Ordóñez med ursprungsmärkning D.O. Sierras de Málaga. Jorge Ordóñez är en av Spaniens mest intressanta producenter för närvarande och blev uppmärksammad då deras dessertvin hade valt ut till Nobelmiddagen i Blå hallen för ett par år sedan.
Botani Garnacha är ett ungdomligt vin som har legat sex månader på fat.
Garnacha ger ett saftigt och smakrikt vin, för den delen inte sött. Garnacha-viner brukar gå hem hos svenska konsumenter. Finns en påtaglig balans mellan friskhet, syra, struktur och kropp.
Druvorna har vuxit på 25 år gamla vinstockar som växer på 700 meters höjd i lerig sandjord och är det första vinet från provinsen som har gjorts på enbart Garnacha. Botani Garnacha 2015 får 89 poäng i ansedda vinguiden Peñín.
Pris: 12,50 euro (Carrefour)

Cortijo La Fuente 2016 Afrutado Seco
Ett smakrikt vitt vin från det lilla trevliga vinområdet i Mollina, norr om Antequera, och producerat av bodegan med samma namn.
En härlig doft av vita blommor, exotiska frukter och citrus. Ett lättdrucket friskt vin, behaglig torrt, fruktigt. Vinet som har mottagit flera utmärkelser är gjort på Moscatel de grano menudo och Pedro Ximenez.
Passar utmärkt till fisk, skaldjur eller till lättare tapas.
Pris: 4,95 euro (Carrefour)
 
Cortijo La Fuente 2016 Afrutado Seco
Cortijo La Fuente 2016 Afrutado Seco

La Encina del Inglés Blanco 2015
Ännu ett lättdruckit vitt vin till fisk- eller skaldjursrätten, eller varför inte till ett fat Huelva-räkor. Framställt på vingården Finca La Melonera nära Ronda på tre olika druvor, Moscatel de Grano Menudo, Doradilla och Pedro Ximénez.
Det är ett vin som får oss att minnas den romantiska engelska perioden på 1800-talet som genom berättelser, teckningar och konst spred regionens charm ut i världen.
Ett torrt, friskt och fruktigt vin. Svag gul färg med intensiva aromer av frukter som persika och aprikos med viss förnimmelse av citrus och tropiska frukter. Smaken är balanserat friskt och fräscht.
Pris: 9,39 euro (Carrefour)
 La Encina del Inglés Blanco 2015
La Encina del Inglés Blanco 2015