Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Bertil Hult vald till "Årets Svensk i Världen 2006"

Bertil Hult -
Bertil Hult - "Årets Svensk i Världen 2006"
Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus har fått utmärkelsen. Och nu ingår även Bertil Hult, som grundade EF och som har hus på Solkusten, i skaran över dem som fått utmärkelsen Årets svensk i världen


Av Ola Josefsson
Foto: Axel Odelberg

Det är inte ofta en svensk med anknytning till Solkusten blir vald till Årets svensk i världen. Utmärkelsen delas ut av Föreningen svenskar i världen.

La Zagaleta
Grundaren av EF, Bertil Hult, har utsetts till Årets svensk i världen 2006. EF finns i dag i hundra länder och Bertil Hult har även engagerat sig i kampen mot illegala droger (Mentor Foundation) och stöttat insatser för att hantera dyslexi. Utmärkelsen delas i år ut den 16 augusti, i samband med föreningens årsmöte.
Bertil Hult är till vardags bosatt i Schweiz men har sedan flera år tillbaka en pampig semesterbostad i exklusiva La Zagaleta, norr om Marbella, på vägen upp emot Ronda.
La Zagaleta som tidigare ägdes av den ökände vapenhandlaren Adnan Kashoggi tillhör ett av Europas mest lyxigaste bostadsområden. Här finns jaktmarker och de boende i området har en egen golfbana som rankas till de bättre på Solkusten.

Stora arbetsinsatser
Enligt Föreningen svenskar i världens motivering är Bertil Hult en framstående representant för de "svenskar i världen" som vunnit stor framgång genom egen initiativrikedom, företagsamhet och stora arbetsinsatser.
Han har med utgångspunkt i Sverige grundat och byggt upp det multinationella utbildningsföretaget EF som nu täcker nästan 100 länder.
Grundtanken var att bryta ner språkbarriärer och överbrygga kulturgränser genom utbildning och resor. Detta initiativ har nu kommit ungdomar över hela världen till del.


Fakta/Årets svensk
Bertil Hult är den 19:e mottagaren av detta prestigefyllda pris. Tidigare pristagare är i alfabetisk ordning:
Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Percy Barnevik, Lennart och Sonja Bernadotte, Yngve Bergqvist, Oscar Carlsson, Sven-Göran Eriksson, Lars Gustafsson, Pontus Hultén, Peter Jablonski, bröderna Jonas och Robert af Jochnick, Ingvar Kamprad, Torbjörn Lagerwall, Håkan Lans, Astrid Lindgren, Adolf H Lundin, Agneta Nilsson och Margot Wallström.