Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga advokaten: Min fru vägrar att flytta ut ur mitt hus efter skilsmässa. Vad kan jag göra?

Jag äger ett hus här på Solkusten som jag och min fru flyttade till för tiotalet år sedan. Vi håller på och skiljer oss och min fru har motsatt sig att huset säljs eftersom hon trivs i huset. Jag har ingen möjlighet att köpa ut henne. Vad kan jag göra? Kan jag slänga ut henne och byta lås?


Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Isacsson

Hej och tack för er fråga. Först och främst är frågan om huset utgör giftorättsgods eller om det är enskild egendom. Det senare kräver att ni har ett giltigt äktenskapsförord. Om jag utgår ifrån att ni har ett giltigt äktenskapsförord och huset är din enskilda egendom så måste det först och främst avgöras om huset är er fasta gemensamma bostad. Om så är fallet har din fru ett tämligen långtgående skydd för sitt boende i huset.

Om hon vill vara kvar i huset så måste du ta ärendet till spansk domstol eftersom svensk domstol (om det är där ni eller du har begärt äktenskapsskillnad) inte kan avgöra fråga om rätt till den gemensamma bostaden. Domstolen tar då ställning till respektive makes behov av den gemensamma bostaden efter äktenskapsskillnaden. Tyvärr tar sådana processer rätt lång tid i Spanien och jag skulle därför varmt rekommendera att du och din fru löser detta i samförstånd. Även om huset är ditt kan du t ex överväga att erbjuda henne en slant för att frivilligt lämna huset.

Att slänga ut henne är naturligtvis olagligt i Spanien liksom i Sverige. Det är också olagligt att byta lås i syfte att hon inte ska kunna komma in i huset längre.

Mitt råd är att söka råd hos en advokat som är kunnig i såväl svensk som spansk rätt så att du på bästa sätt kan lösa denna situation på ett lagligt och lämpligt sätt. Vi har hanterat flera ärenden av detta slag och du är givetvis välkommen att kontakta oss.