Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej Läsare: Spanska elbolag – en flashback!

ATT HA MED ELBOLAG ATT GÖRA, oavsett om man bor i Sverige eller Spanien, kan vara en utmaning och tämligen tålamodsprövande. Som nybliven husägare i Sverige och under Sydkrafts tid som eldistributör lärde man sig en faslig massa.


Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

En av dessa lärdomar var att aldrig lita på elbolag och att noga kolla dina räkningar – även om du inte begriper ett dugg om vad som står på dem. Tiderna förändrades som väl var och via automatisk direktrapportering till elbolaget så blev helst plötsligt räkningarna rimliga och till och med fakturorna begripliga. Och det var också värt att göra prisjämförelser då det kunde variera mycket i pris mellan bolagen.

Då bosatt i södra Sverige blev ett byte till Norsk Hydro en välsignelse i tillvaron och man kunde sova gott om natten med vetskapen om att uppvärmingen av huset skulle vara stabilt utan upphetsande överraskningar när fakturan damp ned i postlådan i slutet av varje månad.

Spanska Endesa ska nog inte beskyllas för att vara lika bedrövlig som Sydkraft en gång var, men man kan inte annat än undra ”Vad är det jag betalar för och hur kan det kosta så här mycket?”.

Om man som vi har uppvärmning av vatten och spis med gas, kan dessa kostnader skalas bort från hushållselen. Poolpumpen är tidsinställd  och körs endast nattetid då eltaxan är som billigast. Vintertid sköts uppvärmingen i mesta möjliga mån av gasolelement. Lampor hålls bara tända där de då just används. Sommartid används takfläktar för att undvika luftkonditionering och så vidare.

Vi tänker verkligen energisnålt, men inte hjälper det. Nej, det får bli ändring på detta, tyckte sambon och jag. Vi lägger helt onödiga pengar på elkostnader som är oförsvarbara.

En god vän tipsade om skotskägda Iberdrola – värt en prisjämförelse och lätta att ha med att göra var rekommendationen. Alla telefonoperatörer talar engelska, om man nu inte skulle vara så bra på spanska. Så fick det bli. Kontakter togs, jämförelser visade sig vara hälften så dyra som Endesa.

Kontrakt har skrivits och nu ser vi med spänning fram emot att få de nya räkningarna med förhoppningen om att spara en slant. Att det här landet inte drivs mer på solenergi förblir dock en gåta.