Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Glasklara tankar

Det första dryckeskärlet var kohorn. Därefter användes bägare – av trä eller keramik. På medeltiden bli pokalen status – ofta av metall. Först på 1700-talet blir glas, så som vi känner det, populära. Då var de väl utsirade för att visa hur fint det var


Av Terje Lönnroos

Är det viktigt med bra vinglas? Det finns glasextremister! Det Österrikiska företaget Riedel producerar dussintals olika, snygga och dyra, för att inte säga tunna och sköra glas. Var och ett av glasen är framtagna för att exklusivt användas till ett speciellt vin. Är det en marknadsföringskupp?

Smakar olika i olika glas
Och i ”rätt” glas smakar vinet mycket, mycket bättre än i ”fel” glas. Så det idealiska skulle vara att om vi alla hade alla de pengar och utrymme som behövs för en stor uppsättning av olika vinglas. Men det är ju inte många som kan.
Nej! Du behöver inte spendera massor med Riedel-pengar för att få hyggliga vinglas. Här kommer några råd för att hitta bra vardagsglas.
Ett tillräckligt stort glas så att vinet inte fylls mer än till hälften i glaset. Då stannar doften kvar i kupan. Ni som brukar dofta på er Cognac vet.
Glaset skall smalna av upp mot toppen. Tänk er bokstaven U och så trycker man ihop toppen lite. Ja, som en hästsko.
Glaset skall ha ett tillräckligt långt ben som du kan hålla i. Du skall nämligen inte hålla i kupan för då värmer du vinet med din kroppstemperatur och det blir fingeravtryck.
Glaset skall vara ofärgat och sakna all form av dekoration. Jag ber om ursäkt för att arveglasen med blomdekorationer på får användas till annat.
Det skall hålla för maskindisk. Inget vinskäl till detta, jag är bara lat.

Skall jag ha speciella glas för sherry eller port?
Nej. Sherry och port är också vin och skall behandlas som vin. Du kanske skall ha smala höga glas till mousserande vin – bubblorna ser finare ut i dem – men även här går det bra med vanliga vinglas.
Sanningen är den att ett ”vin-njutarglas” ska vara ofärgat, men det skall inte behöva kosta mycket pengar.
Det finns också ett ISO-glas, ett standardiserat vinprovarglas.
För speciella tillfällen kanske man vill ha något extra fint vinglas. Då skulle jag rekommendera Riedels Tempranillo-glas. Det är ett bra all-round-glas. Men vad du än väljer så försök att följa ovanstående punkter, utom 5:an.
Vinhälsningar