Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Ingen semester utan katten eller hunden med på resan

Kanske du funderar över att resa hem till ditt hemland den här sommaren och ta med dig hunden eller katten. Om så är fallet, kolla din hunds pass samt att du har en gällande reseförsäkring.


När man reser i Europa så skiljer sig reglerna inte åt särkilt mycket åt från ett land till ett annat. Att resa inom Europa och till de allra flesta länder med ett pass utfärdat för ditt sällskapsdjur är ungefär detsamma överallt. Passet omfattar djurets vaccinationer och andra nödvändiga medicineringar i anslutning till resa. Det innehåller även identifiering av djuret i form av mikrochipsnummer med streckkod. Passet kan endast utfärdas av veterinär. Resa med djur under tre månader är inte godkänt i de flesta länder, men undantag finns.

Om du tillhör dem som föredrar att resa långt med bil, här följer några råd för en skön och behaglig resa tillsammans med din trogna, fyrbenta vän.

Se alltid till att din hund eller katt reser säkert i bilen och att där finns god ventilation. Det finns en uppsjö av burar i olika material som djuret kan transporteras säkert i. Se dock till att buren är stor nog så att hunden eller katten obehindrat kan stå upp i buren, kan ligga bekvämt och röra sig runt. Träna den gärna i god tid i hemmiljö innan resan startar. Se också till att du förankrar buren så att den sitter fast säkert i bilen.

När det gäller utfodring av din hund eller katt i anslutning till resa, ge den endast ett litet lätt mål ett par tre timmar innan resan påbörjas. Ge den aldrig mat under pågående resa. Lämna inte djuret ensamt i en parkerad bil. Under en varm dag, trots öppna fönster, blir en bil snabbt väldigt varm och utgör ett livshot om djuret lämnas i en sådan miljö. Och motsvarande i en kall bil blir den snabbt som ett kylskåp och även då ett livshot.

Vad består då ditt sällskapsdjurs rese-kit av? Med tillägg av resedokument, mat, skålar, koppel, bajspåsar, trim- eller klippverktyg, medicin och första-hjälpen-låda – packa även leksaker, kudde, liggunderlag och annat som kan ge djuret en känsla av igenkänning.

Det kan också vara på sin plats att den har ett halsband med adress och telefonnummer och annan kontaktinformation om något skulle hända och den blir borttappad.

Låt inte djuret resa i bilen så att den kan ha huvudet utanför en nervevad fönsterruta. Den kan lätt skadas av kringflygande föremål – säkrast reser den förstås i en bur baktill i bilen.

Ta gärna med dig vatten hemifrån eller köp vatten i lokala affärer. Att låta djuret dricka vanligt kranvatten där du befinner kan orsaka magproblem. Idag finns det en mängd olika typer av försäkringar riktade till sällskapsdjur – LIBERTY SEGUROS är idag det enda bolag som bäst täcker resa med djur inom hela EU. Den är prisvärd och lämnar dig trygg med tanke på vad den omfattar; olycka, sjukdom, telefonassistans, övernattning i kennel eller pensionat om ägaren hamnar på sjukhus, hjälp med att återfinna bortsprungen katt eller hund och mycket mer.

Kontakta gärna Liberty Seguros för mer information. Ring oss på telefon 913 422 549 eller läs mer på www.libertyexpatriates.es