Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hälsotips i sommarvärmen

Visst ska man njuta av solen och det härliga vädret men det finns även risker. Många underskattar solen och framför allt värmen.


Undvik solen när den är som starkast mellan 11 och 15. Tänk på att vatten reflekterar solen och ökar effekten. Ta en paus och sitt i skuggan mellan varven. Klä dig rätt med ljusa luftiga plagg, helst av naturmaterial.

Håll dig sval under natten
Faktum är att man sover bättre med pyjamas eftersom tyget för bort svett från kroppen och gör att du sover svalare. Ta en dusch innan du lägger dig men inte för kallt vilket får en upppiggande effekt.
Stoppa in din kudde eller ditt lakan i en påse och lägg i kylskåpet ett par timmar innan sänggående. Lätt och snabbt knep som ger en skön och svalkande effekt när det är dags att krypa till kojs.
All föda höjer kroppstemperaturen i samband med matsmältningen. Därför kan det vara smart att inte äta alltför nära sänggående.

Drick rätt
Läkare rekommenderar 1,5 liter vatten per dygn och är man ändå törstig så drick mer. Svettas man mycket behöver man dricka mer.
Hos riktigt små barn ska man vara vaksam på vätskeförluster.
Även i skuggan blir det varmt och ett litet barn behöver mer vätska per kilo än en vuxen. Amma lite extra om du ammar eller ge lite extra vanligt vatten.
Alkohol är det sämsta man kan släcka törsten med. Det kan avtrubba omdömet och är dessutom vätskedrivande. Läsk som innehåller mycket socker är inte heller bra då det också är vätskedrivande. Kaffe är inte heller bra i värmen.

Undvik värmeslag
Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Det uppstår oftast när det är väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög. För att minska risken för värmeslag bör du dricka mer när det är varmt. Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska.

Om du har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är: Huvudvärk. Illamående och kräkningar. Synstörningar. Yrsel, irritation och förvirring. Snabb puls. Rödflammig, torr hud.

Du behöver få vård så fort som möjligt om du har fått värmeslag. Du måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk. På sjukhuset kan du behöva få näring och salter direkt i blodet i form av dropp.