Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga advokaten: Vad är det för regler som gäller vid rattonykterhet i Spanien?

Vi blev nyligen stoppade av trafikpolisen och blev lite nervösa eftersom vi var på väg hem från en fest. Som tur var hade min man druckit ytterst lite, så det var inga problem. Men nu undrar vi vad som egentligen gäller?


Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Isacsson

Hej och tack för er fråga. Tyvärr är det alltför många trafikanter – såväl bilister som fotgängare, cyklister och motorcyklister - som inte iakttar ens de mest grundläggande trafikreglerna och visar prov på bristande vett i trafiken. Varmt och soligt medelhavsklimat med närhet till såväl strand som barer gör möjligen sitt till men är ingen ursäkt för bristande trafikvett.

Eftersom det finns åtskillig information i omlopp om spanska trafikregler som är direkt felaktig finns det all anledning att försöka ta reda på vad som egentligen gäller. I allt väsentligt är det ingen större skillnad på spanska och svenska trafikregler. Det finns dock en del skillnader och det är därför klokt att orientera sig om spanska trafikregler.

Vad särskilt gäller bilkörning och alkohol är detta givetvis alltid olämpligt och i de allra flesta länder – så även Spanien – dessutom olagligt. Gränserna för rattonykterhet och rattfylleri är något högre i Spanien än i Sverige, men endast marginellt så.

Konsekvenserna av att köra rattfull i Spanien är inte bara böter och eventuellt fängelse. Därutöver kan den svenska Transportstyrelsen besluta om körkortsindragning på samma sätt som om brottet hade begåtts i Sverige. Utbytet av information mellan EU:s medlemsländer om trafikrelaterad brottslighet är inte oväsentligt och det utvidgas ständigt. Men det är inte enbart straffrättsliga påföljder som kan bli aktuella. Skulle olyckan vara framme täcker sannolikt inte bilförsäkringen de skador som har orsakats av en rattfull förare. Inte heller det skadestånd som kan komma att utdömas. Orsakar en rattfull förare personskador kan detta skadestånd bli mycket omfattande. Det goda vinet till middagen kan därför bli en mycket kostsam historia!

Vi får löpande frågor om vad som gäller i den spanska trafiken. Tyvärr alltför ofta efter det att spansk polis har ingripit. Ta därför bilkörning i Spanien på samma allvar som ni gör i Sverige och ta reda på vad som gäller. Har ni frågor eller behöver hjälp efter det att ni har blivit föremål för något polisingripande står vi givetvis till ert förfogande.