Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Lyxiga GI-frukostar

Ewa Söderström är en av föregångarna på GI i Sverige. Hon är utbildare i förändringsbeteende, idrottsinstruktör, kostrådgivare och GI-expert. Hon är grundare till och chefredaktör för Expressens sajt giviktkoll.se. Där kan lära dig mer om GI-metoden, läsa
Ewa Söderström är en av föregångarna på GI i Sverige. Hon är utbildare i förändringsbeteende, idrottsinstruktör, kostrådgivare och GI-expert. Hon är grundare till och chefredaktör för Expressens sajt giviktkoll.se. Där kan lära dig mer om GI-metoden, läsa
Ett gammalt bantningstrick är att skippa frukosten. Men inget kunde vara mer fel. Tvärtom är det en av orsakerna till fetma. Ät istället GI-frukostarna, lyxiga som på hotell, som sätter fart på fettförbränningen och gör att du orkar hela dagen


Text: Sara Hammarkrantz

Innan frukost är kroppens energidepåer av glukos i stort sett tömda. Du behöver fylla på livsmedel som innehåller kolhydrater. Du behöver äta protein för att få i dig kroppen byggstenar. Och fett för att ge dig bränsle till dagens aktiviteter.
-Frukosten ska ge dig minst 30 procent av ditt totala energibehov för dagen. Frukosten lägger grunden för hela dagens blodsockerkurva, säger GI-experten Ewa Söderström.

Rejäla frukostar
Och du behöver inte vara rädd för att äta rejäla frukostar. Kroppens förbränning är som störst tidigt på dagen, för att sedan avta framemot kvällen när kroppen förbereder sig för vila.
-Därför gör vi oss en stor otjänst när vi försöker låta bli att äta under början av dagen, för att sedan kapitulera av hunger framemot kvällen, säger Ewa Söderström.
Till och med i GI-metodens hårdaste fas, Rivstarten, är frukosten lyxig. Du får äta ägg och bacon, svampomelett med lax och hallonsmoothie med tofu. Men du måste avstå från bröd, mjöl, flingor och gröt. De flesta frukostarna är varma, vilket är extra mättande och skapar en känsla av välmående.

Livsmedel
Rivstartens frukostar bygger på att du väljer ett livsmedel från vardera kategorin:
-2-3 ägg eller 150 gram Keso naturell
-150 gr eller så mycket du orkar av kött, fisk eller fågel, såsom skinka, kalkon, makrill i tomatsås, rökt eller gravad lax, 4 skivor bacon eller vegetabiliskt alternativ som sojakorv eller tofu.
-Grönsaker, till exempel ½ paprika, sallad, tomat eller gurka
-Mejeriprodukter, 1-2 msk färskost (Cream Cheese), 1 1/2 dl lactosfri mjölk, 2-3 skivor hårdost, ev. en klick smör eller 1 tsk raps-olivolja, 1-2 msk Fetaost eller Mozzarella
-Minst 2 glas vatten samt te eller kaffe.
Rivstartsfrukostarna innebär ett nytt tänk och kanske lite huvudbry till en början, men jösses vilken bra start på ditt nya liv.

Ewas specialknep!
Genom att komplettera frukosten med äppelcidervinäger, surdegsbröd och vattenlösliga fibrer som till exempel havregrynsgröt sänks GI för kommande måltider under dagen. Därför är frukosten delvis dagens viktigaste måltid.

Vill du läsa hela artikeln? Hämta senaste numret, eller boka din prenumeration så får du Svenska Magasinet från och med nästa nummer.