Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej Läsare: Sagan om mitt stulna körkort

Förra året vid den här tiden handlade ledaren om min stulna plånbok, som förstås också innehöll mitt svenska körkort när det blev stulet på ett shoppingcentrum i Fuengirola. Sedan dess har jag kört runt med en plastmapp med svenskt körkortscertifikat (på engelska) och spansk polisrapport om utifall att jag skulle bli stoppad, i väntan på att mitt nya spanska ska utfärdas.


Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Min stackars spanska advokat har slitit sitt hår i kontakterna med Traffico, som vid upprepade tillfällen sagt att svenska Transportstyrelsen är ett problem, då de inte svarar på Trafficos olika epostförfrågningar om en bekräftelse av mitt svenska körkort. En rutin som de flesta länder har.

Så enkelt och effektivt – om det bara hade fungerat! Jag fick därmed själv ta kontakt med Trafikstyrelsen för att undra; Vad tusan är problemet, och varför svarar ni inte?

– Vadå problem, vi har svarat på alla förfrågningar vi har fått från spanska Traffico. Vi har skickat dem samma certifikat vid tre olika tillfällen sedan mitten av förra året, säger den vänliga tjänstemannen på Transportstyrelsen i Sverige och fortsätter: Det är snarare vi som undrar varför vi får så många förfrågningar?

För att vara på säkra sidan att det nu ska komma fram bestämmer vi att ett nytt ska skickas direkt till mig så att detta kan överlämnas när vi ska träffa Traffico för en tredje gång. Gissa vad det första är som sägs när dokumenten återigen lämnas över: Nej DET DÄR godtar vi inte, det måste komma via vårt epostsystem!

Jag känner hur frustrationen stiger och kinderna börjar blossa röda. Även min advokat börjar tappa tålamodet och påpekar, det är just det som är problemet. Tack vare hans argumentation på snabb och irriterad spanska om att felet ligger hos Traffico och deras epostsystem, och efter uppvisande av korrespondensen från svensk sida, så börjar den ansvariga tjänstekvinnan att mjukna en aning.

En timme senare och med inblandning av högsta chefen så blir det hela slutligen godkänt. Spanien är fantastiskt, även om man bör vara rustad med en god portion tålamod när man har med dess byråkrati och administration att göra. Men den som väntar på något gott...